Wykonanie
Od kilku dni mam małą obsesję na punkcie
mleka kokosowego. Najchętniej dodałabym je do wszystkiego. Nie wiem czy to dlatego, że wyczuwam jesień ale mam ochotę na coś bardzo egzotycznego, intensywnego i czegoś czego jeszcze nie
jadłam. Mam ochotę próbować, testować, smakować... Ostatnio kupiłam
kukurydzę z myślą, że zrobię ją z
chilli . Jednak w wyniku ogromnej chęci eksperymentowania zrobiłam zupę. W roli dodatków
feta, chorizo i
awokado.
Feta i
awokado są dość mdłe więc chorizo nada trochę wyrazistości. Fantastyczny, smakowity tygiel kulinarny...
Składniki:3
kolby kukurydzyszklanka
mleka kokosowegook 2 szklanki bulionu/rosołu (lub więcej)pół
awokadokilka plastrów hiszpańskiej
kiełbasy chorizo
feta2 ząbki
czosnku (duże)
sólpieprzpłatki chili/sos
chili itp -ja użyłam pasty Chipotlełyżka
masłaWykonanie:Usuń
ziarna kukurydzy z kolby (odkrój je nożem).
Kukurydzę przełóż na patelnię i smaż ja przez chwilę na
maśle. Następnie zalej szklanką
bulionu lub rosołu i gotuj aż zmięknie. Dodaj
chili i
czosnek i zmiksuj. Dolej
mleczko kokosowe i resztę
bulionu. Możesz dodać go więcej w zależności jak gęstą zupę lubisz. Dopraw ją
solą i
pieprzem. Gotuj jeszcze kilka minut.
Awokado pokrój w plastry,
fetę i chorizo w kostkę. Gdy zupa się zagotuje przelej ją na talerz dodaj chorizo, kilka plastrów
awokado i
fetę.Jeśli nie masz
kiełbasy chorizo możesz ja pominąć lub eksperymentować. Zupę możesz podać także z grzankami.Smacznego!