Wykonanie
W czasie imprez raczej stawiam na przekąski. Każdy może spróbować kilku rzeczy a poza tym liczy się też to, że wszyscy posiadamy dzieci. A to z kolei wiąże się z tym, że nie za bardzo mamy czas na to, żeby spokojnie usiąść nałożyć sobie coś i zjeść. Wszystko jest w biegu i na raty. Dlatego właśnie drobne przekąski sprawdzają się najlepiej. W jednej ręce muffina a w drugiej klocki i samochodziki. Tak to wygląda. Postanowiłam zrobić muffiny bo są bardzo wdzięczne. Niewiele pracy, żadnych wymyślnych składników a okazały się
hitem. Są rewelacyjne! Użyłam
mąki żytniej dlatego też nie wyrosły zbyt bardzo ale to też urok domowych muffin. Żadna słodka czy wytrawna babeczka nie będzie tak pulchna i wyrośnięta jak ta z
cukierni. I moim zdaniem nawet nie powinna być.Kilka słów odnośnie pieczenia muffin oraz inne przepisy znajdziecie tutaj
Składniki:Pół szklanki
mąki żytniej chlebowej1, 5 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soliszczypta
pieprzukulka
mozzarelli pokrojona w kostkęok 100 g
wędzonego boczkuduża
cebulaszczypta
czerwonej paprykiszczypta kuminu (można pominąć)1 duże
jajko3/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju o neutralnym smakuWykonanie:
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż aż stanie się lekko chrupiący. Zdejmij go z patelni i podsmaż na niej
cebulę pokrojoną w półplasterki. Odstaw
boczek i
cebulę aż przestygną.W jednej misce wymieszaj składniki suche czyli obie
mąki,
proszek do pieczenia,
przyprawy i wymieszaj. W drugiej misce połącz składniki mokre czyli
mleko,
jajko,
olej i wrzuć
boczek i
cebulę. Połącz "obie miski" i dodaj
mozzarellę. Wymieszaj wszystko niezbyt dokładnie. Napełnij
ciastem papiloty. Piecz ok 25- 30 minut. Po 20 minutach sprawdź czy są upieczone. Trzeba ich po prostu pilnować. Jeśli po tym czasie (30 min) wbity patyczek nie będzie suchy pozostaw je w piekarniku jeszcze na chwilę.Smacznego!