ßßß Cookit - przepis na Skagen- Krewetki na toście

Skagen- Krewetki na toście

nazwa

Wykonanie

Lubię czerpać kuchenne inspiracje z wszystkich możliwych stron. Filmy, seriale, książki.. to bez znaczenia. Wystarczy sekunda... Ze skagen pierwszy raz spotkałam się przy okazji czytania jednej ze szwedzkich książek i wierzcie mi nie była to książka kulinarna:) Tak więc postanowiłam poszperać i... jestem absolutnie zakochana w tej "kanapce". Cytryna i koperek sprawiają, że to po prostu nie są zwykle krewetki na toście. To najlepsze, fantastyczne i szybkie krewetki na toście. Nie potrzebuję niczego więcej.
Składniki:
200 g krewetek koktajlowych
4 kromki chleba (u mnie graham)
2 łyżki śmietany
łyżeczka majonezu
koperek
pół cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia (u mnie ryżowy)
Wykonanie:
Z chleba zrób tosty. Jeżeli używasz krewetek mrożonych trzeba je rozmrozić. Podsmaż je na oleju i wrzuć do miski. Dodaj śmietanę, majonez, posiekany koperek, sól i pieprz. Stopniowo wyciskaj sok z cytryny. Za każdym razem skosztuj i ewentualnie dodaj go więcej. Dobrze wymieszaj. Tost możesz skropić oliwą smakową (użyłam oleju lnianego) lub posmarować tosty masłem. Wyłóż porcję krewetek na tosty. Posyp koperkiem. Do jednej z kanapek posiekałam odrobinę cebuli i też było świetne!
Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj i troszkę go zmodyfikowałam.
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2014/03/skagen-krewetki-na-toscie.html