ßßß Cookit - przepis na Zupa cukiniowa z krewetkami

Zupa cukiniowa z krewetkami

nazwa

Wykonanie

W moje ręce wpadła świetna książka „ Zupy na każdą porę roku ” Anny Sjögren. Wypróbowałam zupę z zielonego groszku z paluchami serowymi i dziś zupę z cukinii z dodatkiem krewetek. Wspaniałe połączenie – delikatna zupa z cukinii plus wyrazisty smak krewetek. Zupę przygotowywałam dokładnie jak w przepisie. Krewetki natomiast podsmażyłam z ogromną ilością czosnku, obrałam i dodałam do zupy.
Składniki :
2 cukinie (400g),
1 por,
1 łyżka oleju,
2,5 szklanki wody,
1 , 5 kostki bulionowej warzywnej lub 2 łyżki koncentratu,
1/3 szklanki śmietany (zastąpiłam chudym jogurtem),
sok z 1 cytryny (dałam tylko połowę),
sól i pieprz,
pęczek koperku,
500 g krewetek.
Wykonanie :
Obrać i podzielić cukinię, łyżką wydrążyć ją z pestek i pokroić na drobną kostkę. Opłukać i pokroić pora. Podsmażyć go na oleju, aż zmięknie. Dodać cukinię oraz bulion, gotować przez 10 minut. zmiksować zupę. Wlać śmietanę i ponownie doprowadzić potrawę do wrzenia. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Opłukać i posiekać koperek. Usmażyć krewetki z dużą ilością czosnku. Koperek i obrane usmażone krewetki dodać do zupy zaraz przed podaniem.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2193