ßßß
Składniki:450 g mąki4 łyżeczki proszku do pieczenia80 g masłaok 300 ml mlekaDodatki:Wersja klasyczna: 120 g rodzynek2 łyżki cukruWersja wytrawna: 90 g startego cheddara (lub innego sera)szczypta chiliWykonanie:Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Mąkę przesiej do miski wsyp proszek i dodaj masło pokrojone w kostkę. Palcami rozgniataj masło aż zacznie powstawać grudkowate ciasto. Wtedy wlej ok 200 ml mleka i wymieszaj. Jeśli okaże się to konieczne dodaj więcej mleka. Musi powstać zwarte ciasto które pozwoli się wałkować. Dodaj składniki z wybranej przez siebie wersji i wymieszaj. Przełóż ciasto na oprószony mąka blat i wyrabiaj przez chwilę (nie długo bo bułki będą twarde). Rozwałkuj je na ok 2 cm grubości. Użyłam kubka do wycinania bułek ale może być także np. szklanka. Wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy. Piecz przez ok 15-20 min. do zrumienienia uważając żeby się nie spiekły!Smacznego!