Wykonanie
Mamy piątek i wolny weekend. U mnie niestety nie, ale jak pracę ma się dobrą to nie jest to takie straszne! Dla Was zostawiam
ciasteczka, a sama jutro po pracy uciekam na Jarmark Michała .
Składniki :* kostka
drożdży* kostka
masła - 200g* 700 g
mąki pszennej tortowej* 3 łyżki zimnej
wody* 3 łyżki
cukru trzcinowego*
dżem do przełożenia
ciasteczek* roztrzepane
żółtko jajka*
cukier do posypania
Przygotowanie :
Drożdże rozpuścić w wodzie i cukrze, odstawić do wyrośnięcia.
Masło posiekać z
mąką, dodać
drożdże i zagnieść. Odstawić do lodówki na godzinę. Cienko rozwałkować, podsypując blat
mąką. Z ciasta wykroić serduszka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować
dżemem, przykryć drugim serduszkiem.
Ciasteczka delikatnie posmarować roztrzepanym
żółtkiem jajka, posypać
cukrem trzcinowym. Piec 15 minut, wystudzić na kratce.