Wykonanie
Jeżeli do tej
pory żyliście w przekonaniu, że to coś trudnego – to pozwólcie, że wyprowadzę was z błędu. Nie ma chyba nic prostszegoRozpływają się w ustach, przepięknie pachną. Na przygotowanie poświęcicie maksymalnie 30-40 minut. Kolejnym atutem są składniki, prawdopodobnie obędzie się bez wychodzenia z domuPotrzebne składniki :170 g
masła220 g
mąki pszennej2
żółtka100 g
cukru kryształ
dżemMasło o temperaturze pokojowej miksujesz razem z
cukrem i
żółtkami. Następnie dosypujesz
mąkę i mieszasz. Wyrzucasz całość na blat lub stolnicę i wyrabiasz ciasto. Jeśli uznasz, że jest zbyt miękkie, wstaw na trochę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190’C.
Ciasteczka formuj jak kluski śląskie, tj. kuleczki o średnicy około 3 cm, które następnie delikatnie spłaszcz w dłoni, zrób dziurkę palcem i wsadź do niej
dżem. Ja za drugim podejściem pobawiłam się w dorobienie ozdobnych rowków wykałaczką (wtedy zajmuje to więcej czasu 😛 ).ReklamaUkładaj na blasze wyściełanej (najlepiej) papierem do pieczenia. Piecz, aż się zarumienią, czyli około 15-20 minut. Uważaj, by nie spalić, bo w momencie pod koniec pieczenia ciemnieją.Ważne!: Podawaj jak już ostygną bo ciepłe są bez smaku
Smacznego!