ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

nazwa

Wykonanie

Jeżeli do tej pory żyliście w przekonaniu, że to coś trudnego – to pozwólcie, że wyprowadzę was z błędu. Nie ma chyba nic prostszego
Rozpływają się w ustach, przepięknie pachną. Na przygotowanie poświęcicie maksymalnie 30-40 minut. Kolejnym atutem są składniki, prawdopodobnie obędzie się bez wychodzenia z domu
Potrzebne składniki :
170 g masła
220 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g cukru kryształ
dżem
Masło o temperaturze pokojowej miksujesz razem z cukrem i żółtkami. Następnie dosypujesz mąkę i mieszasz. Wyrzucasz całość na blat lub stolnicę i wyrabiasz ciasto. Jeśli uznasz, że jest zbyt miękkie, wstaw na trochę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190’C. Ciasteczka formuj jak kluski śląskie, tj. kuleczki o średnicy około 3 cm, które następnie delikatnie spłaszcz w dłoni, zrób dziurkę palcem i wsadź do niej dżem. Ja za drugim podejściem pobawiłam się w dorobienie ozdobnych rowków wykałaczką (wtedy zajmuje to więcej czasu 😛 ).
Reklama
Układaj na blasze wyściełanej (najlepiej) papierem do pieczenia. Piecz, aż się zarumienią, czyli około 15-20 minut. Uważaj, by nie spalić, bo w momencie pod koniec pieczenia ciemnieją.
Ważne!: Podawaj jak już ostygną bo ciepłe są bez smaku
Smacznego!
Źródło:http://bettycook.pl/2013/04/ciasteczka-maslane