Wykonanie
Pamiętam jak trzy lata temu, w niedzielne popołudnie
jadłam najlepszy chłodnik, który robiła koleżanka z Litwy. Kto by pomyślał, że my się już tyle znamy :) Ten chłodnik wzorowany jest na Jej przepisie choć ja jak zawsze musiałam pokombinować i dodać trochę swoich smaków. I pomimo tego, że chłodnik już został zjedzony, to ten wpis jest dedykowany właśnie koleżance! Dziękuję!
Składniki :* 2 szklanki
kefiru naturalnego* szklanka
jogurtu naturalnego* szklanka
śmietany* pół szklanki
śmietanki* pęczek
botwinki* pęczek
koperku* pęczek
rzodkiewek* pęczek
szczypiorku* kilka
ogórków gruntowych* 3
jajka ugotowane na twardo*
sól,
pieprz oraz
sok z cytryny do smaku* opcjonalnie
młode ziemniakiPrzygotowanie :Botwinę drobno posiekać, zalać szklanką
wody i zagotować. Przestudzić, dodać
sok z cytryny,
jogurt,
kefir oraz obie
śmietany.
Ogórka i
rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Koperek i
szczypior drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku. Dodać pokrojone
jajka. Schłodzić. Można podawać z młodymi
ziemniakami.