Wykonanie
Oj marzył mi się taki bigos z
młodej kapusty. Niestety cenowo bym chyba popłynęła, bo małe główki u mnie po
siedem złotych, a z jednej bym bigosu nie zrobiła. Dlatego mój wybór padł na włoską. I to był strzał w dziesiątkę. Skoro nam smakował to i Wy go polubicie.
Składniki :* duża główka
kapusty włoskiej* 500 g
żeberek wieprzowych* 3
kiełbasy - u mnie śląska* mały
koncentrat pomidorowy*
listek laurowy,
ziele angielskie*
sól,
pieprz do smaku
Przygotowanie :
Żeberka zagotować, dodać stopniowo poszatkowaną
kapustę i dusić do miękkości razem z liściem i zielem, Oddzielić
mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do
kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z
koncentratem pomidorowym.
Kiełbasę pokroić w pół plasterki, przesmażyć i dodać do bigosu, zagotować. Podawać gorący z
chlebem bądź
ziemniakami.