ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie jak co roku na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. I są to moje ulubione pierogi. Po ugotowaniu i odsmażeniu są podwójnie pyszne!
Składniki :
Ciasto :
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2/3 szklanki wrzątku
* szczypta soli
Nadzienie :
* kilogram kapusty kiszonej
* 2 garście suszonych grzybów
* duża cebula
* 4 łyżki oleju rzepakowego
* sól , pieprz
Przygotowanie :
Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką.
Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować razem z kiszoną kapustą. Drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Wymieszać farsz i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić krążki, nadziewać farszem i zlepić.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2013/12/tradycyjne-pierogi-z-kapusta-kiszona-i.html