Wykonanie
Tradycyjnie jak co roku na Wigilię robię pierogi z
kapustą i
grzybami. I są to moje ulubione pierogi. Po ugotowaniu i odsmażeniu są podwójnie pyszne!
Składniki :Ciasto :* 2 szklanki
mąki pszennej* 2/3 szklanki wrzątku* szczypta
soliNadzienie :* kilogram
kapusty kiszonej* 2 garście
suszonych grzybów* duża
cebula* 4 łyżki
oleju rzepakowego*
sól ,
pieprzPrzygotowanie :Przesiać
mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką.
Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować razem z
kiszoną kapustą. Drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na
oleju. Wymieszać farsz i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić krążki, nadziewać farszem i zlepić.