Wykonanie
Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem uszka, będzie też zakwas domowy na barszczyk. Można je zrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis!
Składniki :Ciasto :* szklanka
mąki pszennej* 1/3 szklanki wrzątku* szczypta
soliNadzienie :* dwie garście
suszonych grzybów* pół
cebuli* łyżka
oleju rzepakowego*
sól ,
pieprzPrzygotowanie :Przesiać
mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zamieszać łyżką. Wyłożyć na blat i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć na 15 minut i przykryć ściereczką.
Grzyby dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie. Ugotować. Zmielić w maszynce bądź bardzo drobno posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na
oleju. Dodać do
grzybów. Wymieszać i przyprawić. Ciasto cienko rozwałkować. Wykroić małe krążki, nadziewać farszem i zlepić jak pierogi. Zawinąć na kciuku i zlepić brzegi.
Ja ułożyłam uszka na talerzu posypanym
mąką i zamroziłam, a na drugi dzień przełożyłam do woreczka.