Wykonanie
Dzień dobry!Risotto według mediolańskiej legendy, to danie, które poprawia humor. Więc nie może to był złe danie :-).Ostatnio nawet specjalnie zrobiłam 2 kg zapas
ryżu arborio (korzystając z włoskiego tygodnia w Lidlu), żeby móc cieszyć się takimi smacznymi obiadami przez najbliższy czas.
Co lubię w tym daniu? Kremowy smak i to, że można dodać obojętnie jaki dodatek, a i tak będzie wybornie smakować! :-)Zapraszam!Składniki:350 g
ryżu arborio (u mnie brązowy)2-2,5 l
bulionu200 ml
białego wina500 g
pieczarekpołowa dużego
porakilka łyżek
oliwykilka łyżek
masłakilka łyżek startego na drobnych oczkach
parmezanusól,
pieprzWykonanie:W głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej
ryż. Dodajemy
wino, gotujemy na średnim ogniu i czekamy aż się zredukuje.
Następnie dodajemy pierwszą porcję
bulionu, kiedy się zredukuje, dodajemy kolejną, aż
ryż zmięknie.
Pieczarki i
pora myjemy.
Pieczarki obieramy, kroimy kapelusze na ćwiartki, a trzonki w plasterki, podsmażamy na patelni.
Pora kroimy w grube półkrążki. Dodajemy pod koniec smażenia
pieczarek.
Do risotto dodajemy kilka łyżek
masła, aby stało się bardziej kremowe oraz
starty ser. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!