ßßß Cookit - przepis na Risotto z porem i pieczarkami

Risotto z porem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Risotto według mediolańskiej legendy, to danie, które poprawia humor. Więc nie może to był złe danie :-).
Ostatnio nawet specjalnie zrobiłam 2 kg zapas ryżu arborio (korzystając z włoskiego tygodnia w Lidlu), żeby móc cieszyć się takimi smacznymi obiadami przez najbliższy czas.
Co lubię w tym daniu? Kremowy smak i to, że można dodać obojętnie jaki dodatek, a i tak będzie wybornie smakować! :-)
Zapraszam!
Składniki:
350 g ryżu arborio (u mnie brązowy)
2-2,5 l bulionu
200 ml białego wina
500 g pieczarek
połowa dużego pora
kilka łyżek oliwy
kilka łyżek masła
kilka łyżek startego na drobnych oczkach parmezanu
sól, pieprz
Wykonanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej ryż. Dodajemy wino, gotujemy na średnim ogniu i czekamy aż się zredukuje.
Następnie dodajemy pierwszą porcję bulionu, kiedy się zredukuje, dodajemy kolejną, aż ryż zmięknie.
Pieczarki i pora myjemy. Pieczarki obieramy, kroimy kapelusze na ćwiartki, a trzonki w plasterki, podsmażamy na patelni. Pora kroimy w grube półkrążki. Dodajemy pod koniec smażenia pieczarek.
Do risotto dodajemy kilka łyżek masła, aby stało się bardziej kremowe oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/03/risotto-z-porem-i-pieczarkami.html