ßßß Cookit - przepis na Makaron razowy z twarogiem, szpinakiem i brukselką

Makaron razowy z twarogiem, szpinakiem i brukselką

nazwa

Wykonanie

Szybko, łatwo i bez zbędnych kalorii
Ciąg dalszy dietetycznych ofiar w ludziach - po kilku godzinach intensywnego rowerowania - i wyrzeczeń kulinarnych - bo nie zjadłam tej ociekającej roztopionym serem zapiekanki, na którą miałam strrrraszną ochotę .
Z racji awersji Pana Męża do wszystkiego co dietetyczne, przedstawiam propozycję na obiad jednoosobowy - akurat dla średnio-żartej jednostki płci żeńskiej .
Składniki na porcję 1-osobową:
makaron razowy (50g) - ważyć suchy, przed gotowaniem
3 brykiety szpinaku mrożonego (100g) - ważyć jeszcze zamrożony
kilka brukselek (100g)
1/2 kostki chudego twarogu (100g)
2 ząbki czosnku - wedle smaku i uznania
1 łyżeczka oliwy - do smażenia
sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - dowolne przyprawy do smaku
Makaron ugotować zg. z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć na sitku.
Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich listków, podciąć końcówki i obgotować w posolonej wodzie na pół-miękko - sprawdzać widelcem . Wyłożyć do odsączenia na sitku, które następnie położyć na garnku z gotującą się wodą od brukselki - aby warzywka zbytnio nie wystygły .
W międzyczasie gotowania makaronu i brukselki, rozmrozić w mikrofali brykiety szpinakowe.
Na rozgrzanej patelni i łyżeczce oliwy podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek, dodać rozmrożony szpinak, przyprawić do smaku i chwile smażyć.
Następnie wkruszyć twaróg, wymieszać z resztą zawartości patelni i poddusić na wolnym ogniu przez kilka minut do rozpuszczania się twarogu.
Dorzucić ugotowany i odsączony makaron, wymieszać razem.
Przełożyć na talerzyk i udekorować zdjętą z sitka parującą brukselką.
Zajadać ze smakiem :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/09/makaron-razowy-z-twarogiem-szpinakiem-i.html