Wykonanie
Szybko, łatwo i bez zbędnych kalorii
Ciąg dalszy dietetycznych ofiar w ludziach - po kilku godzinach intensywnego rowerowania - i wyrzeczeń kulinarnych - bo nie zjadłam tej ociekającej roztopionym
serem zapiekanki, na którą miałam strrrraszną ochotę .Z racji awersji Pana
Męża do wszystkiego co dietetyczne, przedstawiam propozycję na obiad jednoosobowy - akurat dla średnio-żartej jednostki płci żeńskiej .Składniki na porcję 1-osobową:
makaron razowy (50g) - ważyć suchy, przed gotowaniem3 brykiety
szpinaku mrożonego (100g) - ważyć jeszcze zamrożonykilka
brukselek (100g)1/2 kostki chudego
twarogu (100g)2 ząbki
czosnku - wedle smaku i uznania1 łyżeczka
oliwy - do smażenia
sól,
pieprz ziołowy,
czosnek granulowany - dowolne
przyprawy do smaku
Makaron ugotować zg. z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć na sitku.
Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich listków, podciąć końcówki i obgotować w posolonej wodzie na pół-miękko - sprawdzać widelcem . Wyłożyć do odsączenia na sitku, które następnie położyć na garnku z gotującą się
wodą od
brukselki - aby warzywka zbytnio nie wystygły .W międzyczasie gotowania
makaronu i
brukselki, rozmrozić w mikrofali brykiety
szpinakowe.
Na rozgrzanej patelni i łyżeczce
oliwy podsmażyć pokrojony w kosteczkę
czosnek, dodać rozmrożony
szpinak, przyprawić do smaku i chwile smażyć.Następnie wkruszyć
twaróg, wymieszać z resztą zawartości patelni i poddusić na wolnym ogniu przez kilka minut do rozpuszczania się
twarogu.Dorzucić ugotowany i odsączony
makaron, wymieszać razem.Przełożyć na talerzyk i udekorować zdjętą z sitka parującą
brukselką.Zajadać ze smakiem :)