ßßß Cookit - przepis na Prosty chleb domowy

Prosty chleb domowy

nazwa

Wykonanie

Powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt!
Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony, chleb domowy :) Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu: Chleb z ziarnami na zakwasie .
Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej.
Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go wypróbować - choć z lekkimi modyfikacjami - i się nie zawiodłam! Chleb wyszedł pyszny, a samo przygotowanie nie wymagało dużo wysiłku.
Składniki na blaszkę o wymiarach 30x12x10 cm (LxWxH) - choć następnym razem wykorzystam węższą formę aby chleb wyszedł wyższy :
350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa
150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna
3 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych (14g)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki otrębów - u mnie akurat pszenne
2 łyżki płatków owsianych górskich - następnym razem zamienię chyba jednak płatki na otręby, bo nie wszystkie płatki do końca się rozpiekły
2 i 1/2 szkl. ciepłej wody (450ml) - jeśli używa się samej mąki pszennej, bez mieszania z razową czy pełnoziarnistą, wystarczy 400 ml wody
przyprawy suszone do smaku – 1 łyżka bazylii, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka pikantnej przyprawy greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki – polecam eksperymentować wedle własnego uznania, lub w ogóle zrezygnować z przypraw, też wyjdzie smacznie
masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formy
oliwa - do posmarowania chleba przed pieczeniem
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, otręby, płatki owsiane, drożdże, sól, cukier, przyprawy. Drożdży suchych nie trzeba wcześniej rozpuszczać w wodzie, prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci zaczynu.
Dolać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać dużą łyżką do uzyskania zwartej masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ś ciereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut.
Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.
Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować oliwą - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika.
Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 1 godziny w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Zajadać jeszcze ciepły, najlepiej posmarowany masłem - w międzyczasie stoczyć zażartą walkę z Panem Mężem o pierwszy, najbardziej chrupiący kawałek czyli "piętkę" :)
Inne moje "chlebowe" eksperymenty poniżej:
Chleb z ziarnami na zakwasie
Chleb cebulowy
Chleb pomidorowy
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego
Zielony chleb cukiniowy
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami
Chleb z cukinią i porem
Chleb ze świeżymi pomidorami i ziołami
Pikantny chleb dyniowy
Chleb pełnoziarnisty z serem feta
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta
Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami
SMAKER czuje zapach mojego chleba również i na Fejsie :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/07/prosty-chleb-domowy.html