Wykonanie
Powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt!

Z zasady odczuwam wstręt do automatów do
chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż samemu wyrobiony, osobiście dopieszczony, w blaszce upieczony,
chleb domowy :)
Chleb piekę własnoręcznie od ponad roku, a zaczynałam od tego przepisu:
Chleb z ziarnami na zakwasie .Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta
chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej.Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "
chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na
chleb domowy . Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go wypróbować - choć z lekkimi modyfikacjami - i się nie zawiodłam!
Chleb wyszedł pyszny, a samo przygotowanie nie wymagało dużo wysiłku.

Składniki na blaszkę o wymiarach 30x12x10 cm (LxWxH) - choć następnym razem wykorzystam węższą formę aby
chleb wyszedł wyższy :350g
mąki pszennej - u mnie akurat tortowa150g
mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna3 i 1/2 łyżeczki
drożdży suchych (14g)2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
otrębów - u mnie akurat pszenne2 łyżki
płatków owsianych górskich - następnym razem zamienię chyba jednak
płatki na
otręby, bo nie wszystkie
płatki do końca się rozpiekły2 i 1/2 szkl. ciepłej
wody (450ml) - jeśli używa się samej
mąki pszennej, bez mieszania z razową czy pełnoziarnistą, wystarczy 400 ml
wodyprzyprawy suszone do smaku – 1 łyżka
bazylii, 1 łyżka
oregano, 1 łyżeczka pikantnej
przyprawy greckiej - można zastąpić
ziołami prowansalskimi, 1 łyżeczka
słodkiej papryki, 1 łyżeczka
ostrej papryki – polecam eksperymentować wedle własnego uznania, lub w ogóle zrezygnować z przypraw, też wyjdzie smacznie
masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formy
oliwa - do posmarowania
chleba przed pieczeniem

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie:
mąki,
otręby,
płatki owsiane,
drożdże,
sól,
cukier,
przyprawy.
Drożdży suchych nie trzeba wcześniej rozpuszczać w wodzie, prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci zaczynu.Dolać ciepłą
wodę i dokładnie wymieszać dużą łyżką do uzyskania zwartej masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ś ciereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut.Foremkę keksową wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki.Wyrośnięte ciasto
chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba posmarować
oliwą - można też dodatkowo posypać
otrębami,
płatkami owsianymi lub
ziarnem słonecznika.Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty
chleb. Piec ok 1 godziny w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli
chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową .
Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.Zajadać jeszcze ciepły, najlepiej posmarowany
masłem - w międzyczasie stoczyć zażartą walkę z
Panem Mężem o pierwszy, najbardziej chrupiący kawałek czyli "piętkę" :)Inne moje "
chlebowe" eksperymenty poniżej:
Chleb z ziarnami na zakwasie
Chleb cebulowyChleb pomidorowyChleb czosnkowy z
tymiankiem,
rozmarynem i kroplą
oleju rzepakowegoZielony
chleb cukiniowyHätäleipä - Fiński
chleb awaryjny z
orzechamiFiński
chleb błyskawiczny - wersja z
migdałamiChleb z
cukinią i
poremChleb ze świeżymi
pomidorami i
ziołamiPikantny
chleb dyniowyChleb pełnoziarnisty z
serem fetaChleb dyniowy z
mąką kukurydzianą
Chleb nadziewany
szpinakiem i
serem fetaChleb ziołowy ze
szczypiorkiem,
czosnkiem i
suszonymi pomidorami






SMAKER czuje zapach mojego
chleba również i na Fejsie :)