ßßß Cookit - przepis na Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego

Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego

nazwa

Wykonanie

Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo młody czosnek będzie królował w ogródku.
Z zasady nie toleruję smaku i zapachu świeżego czosnku - taki uraz z dzieciństwa, gdy z racji częstego chorowania i kiepskiej odporności, musiałam jeść czosnek na potęgę, popijając go na dodatek ciepłym mlekiem, bleh! Wszystko co czosnkowe musi być więc u mnie przetworzone - podsmażone, upieczone, ugotowane, w granulowanej postaci itd.
Aby chlebkowi dodać charakteru, zdecydowałam się połączyć czosnek z tymiankiem i rozmarynem. Nieskromnie stwierdzam, iż wyszła obłędna kompozycja zapachowa!
Dodatkowo dodałam do ciasta oleju rzepakowego i tymże olejem smarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę - nie ma to jak nasza rodzima "oliwa Północy" :)
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego mam go pod ręką w mojej kuchni: dla diety, zdrowia i dobrego humoru - podobno kwasy omega-3 osłabiają objawy depresji :) kto by pomyślał!
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):
6 dużych ząbków czosnku
olej rzepakowy - do podsmażenia czosnku i posmarowania chleba przed pieczeniem
370g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki suchych drożdży (7g)
1 i 1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
1 łyżeczka tymianku suszonego
400ml ciepłej wody - u nie zwykła "kranówa"
masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formy
gruboziarnista sól kamienna - do posypania chleba przed pieczeniem
Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć krótko na oleju. Odstawić do ostudzenia.
Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, podsmażony czosnek, zioła i stopniowo wodę.
Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami).
Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto chlebowe krótko zagnieść.
Foremkę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.
Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem rzepakowym i posypać solą gruboziarnistą.
Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową.
Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Chleb czosnkowy wychodzi pulchny, mięciutki i wilgotny w środku. Kompozycja ziół rewelacyjnie podkreśla czosnek. Mniam, Pysznie!
Ten wpis, bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". Więcej szczegółów TU .
Mój chlebek czosnkowy został przyklejony przez Smakera na główną stronę portalu Interia jako znakomity:) Puszę się z dumy! :))) Poniżej zrzut ekranu z dnia 16.06.2014.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/chleb-czosnkowy-z-tymiankiem-i.html