Wykonanie

Został mi po zeszłorocznej jesieni ostatni warkocz
czosnku. Najwyższy czas go zużyć, gdy już niedługo
młody czosnek będzie królował w ogródku.Z zasady nie toleruję smaku i zapachu świeżego
czosnku - taki uraz z dzieciństwa, gdy z racji częstego chorowania i kiepskiej odporności, musiałam jeść
czosnek na potęgę, popijając go na dodatek ciepłym
mlekiem, bleh! Wszystko co
czosnkowe musi być więc u mnie przetworzone - podsmażone, upieczone, ugotowane, w granulowanej postaci itd.Aby chlebkowi dodać charakteru, zdecydowałam się połączyć
czosnek z
tymiankiem i
rozmarynem. Nieskromnie stwierdzam, iż wyszła obłędna kompozycja zapachowa!

Dodatkowo dodałam do ciasta
oleju rzepakowego i tymże
olejem smarowałam
chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę - nie ma to jak nasza rodzima "
oliwa Północy" :)
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego mam go pod ręką w mojej kuchni: dla diety, zdrowia i dobrego humoru - podobno kwasy omega-3 osłabiają objawy depresji :) kto by pomyślał!

Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH):6 dużych ząbków
czosnkuolej rzepakowy - do podsmażenia
czosnku i posmarowania
chleba przed pieczeniem370g
mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków
drożdżowych100g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki suchych
drożdży (7g)1 i 1/2 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżeczki
czosnku granulowanego1 łyżeczka
rozmarynu suszonego1 łyżeczka
tymianku suszonego400ml ciepłej
wody - u nie zwykła "kranówa"
masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
kasza manna - do obsypania formygruboziarnista
sól kamienna - do posypania
chleba przed pieczeniem

Ząbki
czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z
czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć krótko na
oleju. Odstawić do ostudzenia.

Do dużej miski przesiać
mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać
sól,
cukier,
drożdże suche,
olej, podsmażony
czosnek,
zioła i stopniowo
wodę.Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami).Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto
chlebowe krótko zagnieść.Foremkę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki.Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba posmarować
olejem rzepakowym i posypać
solą gruboziarnistą.Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji
gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli
chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową.Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Chleb czosnkowy wychodzi pulchny, mięciutki i wilgotny w środku. Kompozycja
ziół rewelacyjnie podkreśla
czosnek. Mniam, Pysznie!


Ten wpis, bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory
oleju rzepakowego". Więcej szczegółów TU .Mój chlebek
czosnkowy został przyklejony przez Smakera na główną stronę portalu Interia jako znakomity:) Puszę się z dumy! :))) Poniżej zrzut ekranu z dnia 16.06.2014.