Wykonanie
Domowa
bagietka czosnkowa, może nie tak piękna jak kupna ale za to jaka smaczna.

Składniki:20 g
drożdży świeżych200 ml ciepłej
wodyszczypta
cukrułyżeczka płaska
soli50 ml
oleju rzepakowego2,5 szklanki
mąki pszennej50 g
masła prawdziwego 82 %2 ząbki
czosnku3-4 gałązki
natki pietruszki
W misce rozkruszyć
drożdże, dodać ciepłą
wodę,
cukier i 2 łyżki
mąki, wymieszać i zostawić na 10 minut by zaczyn ruszył. Następnie dodajemy
sól,
olej, i
mąkę pszenną, wyrabiamy elastyczne ciasto, (nie zawsze mi idzie 2,5 szklanki
mąki ,czasem więcej, czasem mniej).
Ciasto drożdżowe zostawiamy na następne 10 minut by troszkę ruszyło. Dzielimy go na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt, a następnie zwijamy w roladę. Tak samo postępujemy z drugą częścią. Układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do
bagietek, lekko nacinamy wierzch nożem. Możemy zostawić na chwilę by się napuszyły ale ja nigdy nie mam na to czasu :)Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 25-35 minut na złoty kolor w 180 *.Jak
bagietki się pieką ucieramy
masło z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem i posiekaną drobno
natką pietruszki. Upieczone
bagietki kroimy ukośnie nożem do połowy wysokości i nakładamy masełko
czosnkowe, wstawiamy na 5 minut do piekarnika.ISMACZNEGO
