ßßß Cookit - przepis na Wiosenna pasta z makreli

Wiosenna pasta z makreli

nazwa

Wykonanie

Dietetyczna wersja z jogurtem
Oczywiście skoro ochrzciłam pastę mianem dietetycznej, Pan Mąż standardowo nie chciał jeść. Przy kolejnym jej robieniu, nauczona już błędami przeszłości, odłożyłam połowę z przygotowanych składników i specjalnie pod Pana Męża zlepiłam je w całość majonezem, a nie jogurtem. No teraz Pan Mąż nie ma już wymówki…
Składniki:
1 średnia makrela (ok.270 g przed obraniem z ości)
6 rzodkiewek (60g)
3 średnie ogórki kiszone (90g)
pęczek szczypiorku= 4 łyżki posiekanego szczypiorku (40g)
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott albo Bakoma
sól i pieprz - do smaku
Makrelę obrać z ości. Rzodkiewki i ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać.
Nie bać się dużej ilości szczypiorku, skutecznie przełamie on smak tłustej makreli - odważni niech szaleją nawet z 5 łyżkami…
Wszystko wsypać do miski i przyprawić.
Dodać jogurt naturalny. W ymieszać, aby połączyć składniki.
I w tym momencie drogi moje i Pana Męża się rozchodzą, a przygotowane składniki zostają podzielone na pół. Jego partia pasty zlepiona jest 3 łyżkami majonezu. Moja wersja dietetyczna zawiera zaś jogurt jako „zlepiacz”.
Lubię dość dużo jogurtu w paście, tak więc w przypływie kulinarnej rozpusty, na połowę podanej powyżej ilości składników, daję 4 łyżki jogurtu.
Odstawić na co najmniej 15 minut, aby całość się „przegryzła”.
Szamać najlepiej na chlebku razowym – pasuje rewelacyjnie!
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/wiosenna-pasta-z-makreli.html