ßßß
Składniki:200g sera gruyere200g sera ementaler200g sera cheddar3 łyżeczki mąki ziemniaczanej50ml wiśniówki250ml białego wytrawnego winagałka muszkatołowaczarny pieprz1 ząbek czosnkudodatkowo:bagietkaogórki konserwowekabanosycebulki konserwowekiełbasaoliwki
Sposób przygotowania:Bagietkę pokrój w dużą kostkę, kabanosy i kiełbasę w kawałki, a ogórki w grube plastry. Przygotuj miseczki z dodatkami.
Przekrój ząbek czosnku i posmaruj nim cały garnek do fondue. Garnek podgrzej na kuchence, wlej wino i doprowadź do wrzenia. Wsyp starty na tarce ser i mieszaj kilka minut. Gdy ser się rozpuści dodaj wiśniówkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Dodaj przyprawy. Cały czas mieszaj, aż do otrzymania jednolitej masy serowej.Gdy masa jest gotowa postaw garnek na stelażu, a pod spodem zapal palnik.Maczaj wcześniej przygotowane dodatki i popijaj ulubionym białym winem.