Wykonanie
Witam ponownie w nowym roku ;) Wcale on już nie taki nowy wprawdzie bo już 3/4 miesiąca za nami. Mimo to wow - to już trzeci raz w tym tygodniu gdy znalazłam chwilkę by tu wpaść. I nawet mam ze sobą szybki przepisik na pyszną pastę do
pieczywa. Super jest. Jeśli tylko lubicie
koperek i
łososia to możecie śmiało czytać dalej i zacierać ręce na pyszną kolację.
Składniki:
1 opakowanie
łososia wędzonego (100-150 gram)2
jajka gotowane na twardo3 łyżki tartego
sera żółtego1-2 łyżki drobno siekanej
cebuligarść siekanego
kopru1 łyżeczka
musztardy delikatesowej lub stołowej1-2 łyżki
majonezu (można rozrobić 1:1 z gęstym
jogurtem naturalnym)szczypta
pieprzu (ewentualnie
pieprzu cytrynowego)Przygotowanie:
Łososia kroimy w drobną kostkę. Dodajemy resztę przygotowanych i posiekanych składników. Mieszamy. Doprawiamy odrobiną
pieprzu. Dodajemy
musztardę i
majonez i/lub
jogurt - w takiej ilości by uzyskać puszystą konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą
bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień
pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z
ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać do pasty bądź ozdobic nim kanapki. Przepis zainspirowany pastą przygotowaną przez koleżankę z pracy na jedno z naszych smakowitych, wspólnych "działowych" śniadań.