Wykonanie
Obiad prawie gotowy. Pytanie z czym go podać czasem zaprząta moją głowę. I myślę, że nie tylko moją. Jeśli znudził Ci się
makaron, nie lubisz
kaszy gryczanej, a na
ryż nie masz akurat ochoty - to przepis idealny dla Ciebie. Proste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do
sosów mięsnych. A jeśli jeszcze przyrządzone zostaną z
mąki razowej lub np trzy ziarna - to już w ogóle pełnia zdrowia ;)

Składniki w proporcjach "naocznych" (na obiad do syta dla 2-3 osób):6-7 czubatych łyżek
mąki pełnoziarnistej

3 łyżki
mąki pszennej2
jajka100 ml
wody1/2 łyżeczki
solikilka kropli
olejuwoda do ugotowaniaPrzygotowanie:
Mąkę mieszam z całymi
jajami i
solą. Dodaję kilka kropli
oleju. Na koniec podlewam
wodą - tyle by powstało gęste choć jednak lejące się ciasto. Proporcje
mąki i
wody, które podałam w składnikach stanowią tylko przykład. Przygotowując kluski nigdy nie używam miarek.
Mąkę sypię do miski prosto z
torebki. Po wymieszaniu z
jajami,
wodą reguluję gęstość ciasta - a
mąką jego ilość. Moja Mama do tego typu klusków dodawała jeszcze
ziemniaki. Teraz ich już nie przyrządza jako, że nie są zgodne z jej dietą.

Na zdjęciu powyżej prezentuję pożądaną konsystencję ciasta. Kluski wrzucam na osolony wrzątek z odrobiną
oleju, "odcinając" łyżką z przechylonej nad garnkiem poręcznej miski. Gotuję ok. 5 minut.

Odcedzam i gotowe do nałożenia. Poniżej z naszym ulubionym sosikiem mięsnym .