ßßß Cookit - przepis na Małże w pomidorach z makaronem soba

Małże w pomidorach z makaronem soba

nazwa

Wykonanie

Za owocami morza zbytnio nie przepadam, ale skoro świeże małże znalazły się w mojej lodówce, należało coś szybko wymyślić. W zapasach była puszka pomidorów bez skóry, a do tego japoński bardzo smaczny makaron gryczany soba. Trochę zabawy z tymi żyjątkami przy czyszczeniu było, ale efekt końcowy bardzo przypadł do gustu moim bliskim.
Składniki:
1 kg świeżych małży (u mnie ze sklepu Lidl)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
mały pęczek natki pietruszki
1 szklanka białego wina
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki chili
opcjonalnie sól do smaku (małże są słone same w sobie)
2 porcje japońskiego makaronu gryczanego soba (dostępny w Lidlu)
Przygotowanie:
Małże umyć w zimnej wodzie, wyczyścić z wszelkich narośli i glonów. Myć i czyścić małże gdy są zamknięte, jeśli są pootwierane to postukać muszlą w blat stołu i się zamkną. Wyrzucić te, które mają pęknięte muszle, gdyż mogą być martwe.
Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać oliwę, rozgrzać ją, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli wlać wino, zagotować, następnie dodać pokrojone pomidory z puszki. Przyprawić pieprzem, tymiankiem, oregano, chili, posiekaną pietruszką i gotować z 5 - 6 minut.
Następnie dodać małże, przykryć, gotować nie dłużej niż 6 minut, co pewien czas potrząsając garnkiem, aby małże równo się ugotowały. Małże będą gotowe, gdy muszle się otworzą. Nie otwarte małże wyrzucić, są nieświeże i można takimi się zatruć.
Makaron soba przygotować według przepisu na opakowaniu.
Małże podawać z makaronem soba, polanym sosem pomidorowym po ugotowaniu małży.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/09/maze-w-pomidorach-z-makaronem-soba.html