ßßß
Kapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka, który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka.Produkty:średnia główka młodej kapusty3 średnie ziemniaki2 średnie marchewki1 paprykapęczek koperku2 ząbki czosnkuwywar mięsny1 łyżeczka kminku w ziarenkach1 łyżka majeranku1 łyżeczka chili lub papryki ostrej1 łyżeczka imbiru w proszku1 łyżeczka pieprzu mielonegosól do smaku1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
Przygotowanie:Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.Kapustę umyć i drobno poszatkować.Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić.W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut.Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się kapusta zmniejsza swoją objętość. Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem. Po 10 minutach od zagotowania się kapusty dodać paprykę. W zależności ile wody wyparuje i jak gęsty lubimy kapuśniak, to ewentualnie dodać przegotowanej wody.Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać sól do smaku.Jeśli kapuśniak będzie gotowany na sosie po pieczeniu indyka z mego przepisu, to z przypraw dodać tylko kminek i sól do smaku.