Wykonanie

Sernik na zimno z
galaretkami i musem z
brzoskwiń. Sernik miał być z musem z
truskawek, lecz
truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika i zastąpiły je
brzoskwinie. Smak
galaretek z
owoców leśnych i
agrestu fajnie łączy się z kremowym
serem i musem
brzoskwiniowym. Na upalne dni jest idealny, o umiarkowanej
słodyczy i przyjemnym lekko
owocowym smaku.

Składniki:masa serowa:1 kg
sera białego twarogowego (u mnie
Twaróg Hanusi z Mlekovity)200 ml
śmietany 30 % (schłodzonej) (w celu obniżenia kaloryczności,
śmietany nie dodawać)8 łyżek
cukru pudru2
galaretki agrestowe lub
cytrynowe2
galaretki owoce leśne lub inne ulubionemus
brzoskwiniowy:2
galaretki brzoskwiniowe lub
pomarańczowe2 łyżki
cukru pudru1 puszka
brzoskwiń (820 g)spód pod
ser:100 g dowolnych
herbatników100 g roztopionego
masła1 -2 łyżki
cukru pudrudodatkowo:foremka 28 cmpapier do pieczenia lub folia do wyłożenia dna foremki

Przygotowanie:
Galaretki z
owoców leśnych rozpuścić oddzielnie każdą w 250 ml zagotowanej
wody. Wystudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretki agrestowe lub
cytrynowe rozpuścić razem w 400 ml zagotowanej
wody, wystudzić.
Herbatniki drobno rozkruszyć używając np. blendera lub wałka, dodać roztopione
masło i 1 - 2 łyżki
cukru pudru jeśli
herbatniki nie są wystarczająco słodkie. Dokładnie wymieszać, powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej uprzednio papierem.
Brzoskwinie dokładnie rozdrobnić blenderem, włożyć do rondla, dodać 2 łyżki
cukru pudru i wlać
syrop z puszki, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać
galaretki brzoskwiniowe lub
pomarańczowe, wymieszać do rozpuszczenia się
galaretek, wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami
cukru pudru.
Ser zmiksować z 6 łyżkami
cukru pudru, dodać ubitą
śmietanę i lekko gęstniejące
galaretki agrestowe. Wszystko zmiksować, do połączenia się składników. Wylać do formy wyłożonej
herbatnikami.Zastygnięte
galaretki z
owoców leśnych pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na
ser, dociskając by się w nim zanurzyły, wstawić do lodówki do zastygnięcia.Na zastygnięty
ser wylać wystudzony mus
brzoskwiniowy i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Sernik najlepszy jest na drugi dzień. Osoby lubiące bardzo słodkie powinny zwiększyć ilość dodanego
cukru, gdyż podane proporcje dają umiarkowaną
słodycz. Dodana
śmietana sprawia, że sernik jest przyjemnie kremowy.