ßßß
Sernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika i zastąpiły je brzoskwinie. Smak galaretek z owoców leśnych i agrestu fajnie łączy się z kremowym serem i musem brzoskwiniowym. Na upalne dni jest idealny, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym lekko owocowym smaku.
Składniki:masa serowa:1 kg sera białego twarogowego (u mnie Twaróg Hanusi z Mlekovity)200 ml śmietany 30 % (schłodzonej) (w celu obniżenia kaloryczności, śmietany nie dodawać)8 łyżek cukru pudru2 galaretki agrestowe lub cytrynowe2 galaretki owoce leśne lub inne ulubionemus brzoskwiniowy:2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe2 łyżki cukru pudru1 puszka brzoskwiń (820 g)spód pod ser:100 g dowolnych herbatników100 g roztopionego masła1 -2 łyżki cukru pudrudodatkowo:foremka 28 cmpapier do pieczenia lub folia do wyłożenia dna foremki
Przygotowanie:Galaretki z owoców leśnych rozpuścić oddzielnie każdą w 250 ml zagotowanej wody. Wystudzić i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Galaretki agrestowe lub cytrynowe rozpuścić razem w 400 ml zagotowanej wody, wystudzić.Herbatniki drobno rozkruszyć używając np. blendera lub wałka, dodać roztopione masło i 1 - 2 łyżki cukru pudru jeśli herbatniki nie są wystarczająco słodkie. Dokładnie wymieszać, powstałą masą wylepić spód foremki wyłożonej uprzednio papierem.Brzoskwinie dokładnie rozdrobnić blenderem, włożyć do rondla, dodać 2 łyżki cukru pudru i wlać syrop z puszki, zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe, wymieszać do rozpuszczenia się galaretek, wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.Ser zmiksować z 6 łyżkami cukru pudru, dodać ubitą śmietanę i lekko gęstniejące galaretki agrestowe. Wszystko zmiksować, do połączenia się składników. Wylać do formy wyłożonej herbatnikami.Zastygnięte galaretki z owoców leśnych pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na ser, dociskając by się w nim zanurzyły, wstawić do lodówki do zastygnięcia.Na zastygnięty ser wylać wystudzony mus brzoskwiniowy i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Sernik najlepszy jest na drugi dzień. Osoby lubiące bardzo słodkie powinny zwiększyć ilość dodanego cukru, gdyż podane proporcje dają umiarkowaną słodycz. Dodana śmietana sprawia, że sernik jest przyjemnie kremowy.