ßßß Cookit - przepis na SERNIK BRZOSKWINIOWO-JOGURTOWY

SERNIK BRZOSKWINIOWO-JOGURTOWY

nazwa

Wykonanie

Udało mi się dostać chyba już ostatnie brzoskwinie. A że serniczki na zimno uwielbiam powstał oto ten brzoskwiniowo-jogurtowy. Oczywiście można też do niego wykorzystać owoce z puszki i też będzie bardzo smaczny. Choć na dworze zimno, to udało mi się tym ciastem przywrócić troszkę lata.
SKŁADNIKI
400 mg jogurtu naturalnego;
50 dag sera białego 3 krotnie mielonego;
¾ szklanki cukru pudru;
3 łyżki żelatyny;
brzoskwinie (3 do masy i 2 na wierzch);
galaretka brzoskwiniowa;
herbatniki.
WYKONANIE
Zaczynamy od przyrządzenia galaretki zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Zostawiamy, aby ostygła i zaczęła tężeć. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, zostawiamy aby przestygła. Jogurt, ser i cukier miksujemy do chwili połączenia składników. Brzoskwinie 3 sztuki obieramy, 2 kroimy w kostkę a jedną rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy je do masy jogurtowej. Wszystko ze sobą mieszamy, na końcu dolewamy cienkim strumieniem żelatynę i ciągle mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa zaczęła tężeć. Na dno tortownicy (24 cm) wykładamy herbatniki. Na nie wylewamy masę brzoskwiniowo-jogurtową. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń i wszystko zalewamy galaretka. Wstawiamy do lodówki.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/10/sernik-brzoskwiniowo-jogurtowy.html