Wykonanie
Aby przygotować dobry tatar potrzebujemy dobrej jakościowo i ze sprawdzonego źródła świeżej
polędwicy wołowej. Sama fanką jedzenia surowego
mięsa nie jestem, jednak aby zadowolić męską część domowników tatar sporadycznie pojawia się na naszym
stole.Składniki:200 g świeżej
polędwicy wołowej1 łyżeczka
oliwy z oliwekświeżo zmielony
pieprzsól1/2 łyżeczki
sosu sojowego lub
sosu worcestershire (opcjonalnie)dodatkowo:świeże
żółtko jaja kurzego1 mała
cebula2
ogórki kiszonePrzygotowanie:
Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić i drobno pokroić (posiekać).Dodać
oliwę, sos i przyprawić do smaku
pieprzem i
solą. Dokładnie wymieszać (dłonią, a nie łyżką), uformować z
mięsa lekko spłaszczoną kulę.
Cebulę i
ogórki drobniutko pokroić, ułożyć przy kuli z
mięsa.
Żółtko proponuję podać na małym talerzyku (nie każdy lubi tatar z
surowym żółtkiem).
Jajko przed wyjęciem
żółtka sparzyć gorącą
wodą.Porcja dla 1 osoby, jeść łącząc
cebulę,
ogórek i tatar. Schłodzić przed podaniem, powinien być zjedzony w dniu jego przygotowania.