ßßß Cookit - przepis na Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

nazwa

Wykonanie

Piątek to dzień bez mięsa. Nasuwa się więc pytanie, co zrobić aby nasycić nasz żołądek czymś smacznym. Dziś przygotowałam leniwe pierogi, na które u nas mówi się knedle. To pyszne ziemniaczane danie z dodatkiem białego sera i 2 rodzajów mąk. Ważne jest, aby ziemniaki po ugotowaniu lekko odparować, a następnie utłuc i ostudzić. Knedle posypuję usmażoną na maśle bułką tartą dzięki czemu są smaczniejsze.
Składniki:
8 ziemniaków,
25 dag sera białego półtłustego,
1 jajko,
6 łyżek mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki masła,
sól,
2 łyżki olej słonecznikowy do gotowania
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do odparowania na ok. 4 min, następnie dokładnie utłuc i odstawić do wystygnięcia. Na stolnicę należy przesiać obie mąki, dodać pokruszony ser, wystudzone ziemniaki i wbić jajko. Wyrobić na jednolite ciasto podsypując mąką( lubi się przyklejać do stolnicy). Ciasto podzielić na 3 części i z każdej formować wałek i nożem kroić knedle. Do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucać knedle, mieszać drewnianą łyżką bardzo delikatnie. Gotować do wypłynięcia. Przygotować garnek z zimną wodą, do której przełożyć ugotowane knedle łyżką cedzakową. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą, podprażyć ok 3 min i dodać masło. Gotową bułką posypać knedle.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2015/03/leniwe-pierogi.html