Wykonanie
Piątek to dzień bez
mięsa. Nasuwa się więc pytanie, co zrobić aby nasycić nasz żołądek czymś smacznym. Dziś przygotowałam leniwe pierogi, na które u nas
mówi się knedle. To pyszne ziemniaczane danie z dodatkiem
białego sera i 2 rodzajów mąk. Ważne jest, aby
ziemniaki po ugotowaniu lekko odparować, a następnie utłuc i ostudzić. Knedle posypuję usmażoną na
maśle bułką tartą dzięki
czemu są smaczniejsze.Składniki:8
ziemniaków,25 dag
sera białego półtłustego,1
jajko,6 łyżek
mąki pszennej,4 łyżki
mąki ziemniaczanej,3 łyżki
bułki tartej,2 łyżki
masła,
sól,2 łyżki
olej słonecznikowy do gotowaniaPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do odparowania na ok. 4 min, następnie dokładnie utłuc i odstawić do wystygnięcia. Na stolnicę należy przesiać obie
mąki, dodać pokruszony
ser, wystudzone
ziemniaki i wbić
jajko. Wyrobić na jednolite ciasto podsypując
mąką( lubi się przyklejać do stolnicy). Ciasto podzielić na 3 części i z każdej formować wałek i nożem kroić knedle. Do gotującej, osolonej
wody z dodatkiem
oleju wrzucać knedle, mieszać drewnianą łyżką bardzo delikatnie. Gotować do wypłynięcia. Przygotować garnek z zimną
wodą, do której przełożyć ugotowane knedle łyżką cedzakową. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Na rozgrzaną patelnię wsypać
bułkę tartą, podprażyć ok 3 min i dodać
masło. Gotową
bułką posypać knedle.