Wykonanie
Często podstawową sprawą, która wpływa na przyrządzenie dania w danym dniu jest jego prostota, oczywiście smak, ale i dostępność składników. Ostatnio na talerzach gościło
mięso, zupy, więc... tym razem coś ziemniaczanego i słodkiego, aby zadowolić gusta również młodszego domownika. Z małego talerzyka obiad znikł w bardzo szybkim tempie. A pusty talerz i uśmiech na twarzy, to najlepsza ocena i nagroda dla gotującego.
Składniki:około 15 średnich
ziemniaków1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajkaszczypta
soli250 g
białego sera (u mnie półtłusty)2 łyżeczki
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowegoDo polania:
masło,
bułka tarta,
cukier.Przygotowanie:Obieramy
ziemniaki, gotujemy. Ugotowane, lekko przestygnięte
ziemniaki ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy 1 szklankę
mąki zwykłej, 2 łyżki
mąki ziemniaczanej,
jajka oraz szczyptę
soli. Wszystko mieszamy (ja robię to ręcznie). W osobnej misce przygotowujemy nadzienie
serowe.
Biały ser,
cukier kryształ i
cukier waniliowy łączymy widelcem. Podsypujemy delikatnie stolnicę
mąką. Nabieramy w rękę kawałki ciasta ziemniaczanego (tyle aby powstała z tego pożądanej przez nas wielkości kulka). Rozpłaszczamy delikatnie na oprószonym
mąką blacie. Wkładamy na środek masę
serową. Zawijamy brzegi i toczymy kulkę. Analogicznie postępujemy z całym
ciastem. Przygotowane knedle wrzucamy do gotującej się (osolonej lekko)
wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane np.
bułką tartą z
cukrem lub w inny ulubiony sposób.Smacznego