Wykonanie
Składniki na 4 osoby:300 g ugotowanej
kaszy jaglanej (ok 2/3 szklanki suchej
kaszy)200 g
ser białego110 g
mąki ziemniaczanej150 g
mąki pszennejpół łyżeczki
soliWykonanie przepisu na kluski jaglane:Wszystkie składniki mieszałam w Thermomix, ciasto można oczywiście zmiksować i wymieszać mikserem.
Kaszę jaglana i
ser biały umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę aby nie było czuć ziarenek
kaszy. Dosypujemy
mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne ale lekko lepkie.Stolnicę podsypujemy
mąką, odrywamy kawałek ciasta, formujemy wałek i odcinamy po kawałku.Kluski wrzucamy na posolony wrzątek, mieszamy aby nie przywarły nam do dna i gotujemy do czasu wypłynięcia na wierzch.Podajemy z samym
masłem lub z
masłem i
bułką tartą. Dla dorosłych proponuję
sos grzybowy.