ßßß Cookit - przepis na Seromak, czyli sernik z makiem

Seromak, czyli sernik z makiem

nazwa

Wykonanie

Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku.
Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.
Seromak
Składniki:
CIASTO PÓŁKRUCHE
140g mąki pszennej
65g masła
40g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
260g suchego maku (ok. 460g ugotowanego i zmielonego)
75g miodu
60g masła
60g cukru
2 jajka
olejek migdałowy do smaku
MASA SEROWA
650 twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka
100g cukru pudru
75g masła
3 jajka + 1 białko (pozostałe z produkcji ciasta)
3 płaskie łyżki (30g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z wanilią
skórka otarta z jednej pomarańczy
szczypta soli
Wykonanie:
CIASTO PÓŁKRUCHE
- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić
- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)
- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
MASA MAKOWA
- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić
- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą, jasną masę, dodać do masy makowej, skropić olejkiem migdałowym, wymieszać
- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto
- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównać
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- żółtka oddzielić od białek
- masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę
- do masy dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając do uzyskania ponownie jednolitej konsystencji
- ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową
- gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać
- seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez 65-75 minut, sprawdzając pod koniec wskazanego czasu, czy jest już gotowy (powinien być ścięty i sprężysty, zwłaszcza na środku)
- jeśli ze względu na typ piekarnika, seromak będzie się za mocno rumienił z wierzchu, można go przykryć folią aluminiową (ale dopiero, jak będzie już w miarę ścięty)
- po upieczeniu seromak pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- po jakimś czasie wyjąć na blat, całkowicie ostudzić
- seromak schłodzić przez całą noc w lodówce ( u mnie w szczelnym pojemniku spożywczym)
Masę makowa można uzupełnić o 100-150g ulubionych bakalii. Seromak bardzo dobrze się kroi, przed podaniem można oprószyć go cukrem pudrem lub udekorować w ulubiony sposób, np. polewą czekoladową.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/12/seromak-czyli-sernik-z-makiem_18.html