ßßß Cookit - przepis na Sernik gotowany na cieście miodowym

Sernik gotowany na cieście miodowym

nazwa

Wykonanie

Sernik gotowany na cieście miodowym to połączenie miodownika oraz nietypowego sernika, przygotowywanego z gotowanej masy serowej. Na blogu znajdziecie już przepisy na miodownik z orzechami oraz serniki gotowane: klasyczny i na cieście makow ym .
Ten z poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową.
Do zrobienia sernika koniecznie należy użyć dobrej jakości twarogu, ja wykorzystałam twaróg z wiaderka Piątnica i to był strzał w dziesiątkę. Sernik z twarogu mielonego w domu, nie byłby chyba tak kremowy jak ten.
Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm, którą podwyższyłam o 1cm papierem do pieczenia . Jak widać na zdjęciach, sernik wyszedł bardzo wysoki i całość masy mogłaby nie zmieścić się w wysokości obręczy tortownicy. Jeśli macie ochotę, możecie zrobić go w niewiele większej formie, będzie wtedy niższy.
Składniki:
CIASTO
320g mąki pszennej
60g miodu
50g masła
50g cukru pudru
40g kwaśnej śmietany
1 jajko
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
MASA ORZECHOWA
100g orzechów włoskich
50g miodu
50g masła
MASA SEROWA
1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka (np. Piątnica)
150g cukru
150g masła
4 jajka
125ml mleka
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z jednej pomarańczy
Wykonanie:
CIASTO
- masło, miód i cukier podgrzać w rondelku, ostudzić do lekko ciepłego, dodać jajko i ekstrakt z wanilii, wymieszać
- mąkę przesiać z sodą, dodać powyższą mieszankę oraz śmietanę, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki
- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy
- placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia
- na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej), równo rozprowadzić po całej jego powierzchni, piec w 180 stopniach około 15 minut, pozostawić w formie do ostudzenia
- gotowe blaty ostudzić, zafoliować lub schować do szczelnego pojemnika, można je od razu przełożyć masą serową lub przechować 1-2 dni w chłodnym miejscu (nie w lodówce)
MASA ORZECHOWA
- orzechy włoskie posiekać na dość drobne kawałki
- do rondelka przełożyć masło i miód, rozpuścić, dodać orzechy, wymieszać, chwilę podgrzewać
- ciepłą masę przełożyć na blat z ciasta miodowego, równo rozprowadzić po całej jego powierzchni
MASA SEROWA
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
- białka oddzielić od żółtek
- do puszystej masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierając do momentu jego wrobienia w masę
-cały czas ucierając, do masy stopniowo dodawać twaróg
- białka ubić na sztywną pianę, w kilku porcjach dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem)
- w kubku wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną
- masę serową przełożyć do dużego rondla z grubym dnem, podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa rozrzedzi się i zacznie gotować
- gotującą masę zdjąć na moment z palnika, wlać mieszankę mleka i mąki, energicznie wymieszać, żeby nie potworzyły się grudki
- masę postawić ponownie na palnik, gotować przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje (dzieje się to niemal od razu)
- do masy dodać skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać
- jeśli w masie potworzyły się grudki, można ją przed wyłożeniem na ciasto zmiksować
- gorącą masę odstawić na kilka minut, żeby odparowała
PRZEŁOŻENIE SERNIKA
- formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć pierwszy blat miodowy, na ciasto wyłożyć 1/2 gorącej masy serowej, wyrównać
- na masę serową położyć drugi blat miodowy, lekko docisnąć, na ciasto wyłożyć pozostałą masę serową, wyrównać
- na wierzchu ułożyć blat z warstwą orzechową, lekko docisnąć
- sernik można czymś delikatnie docisnąć i obciążyć, żeby miał równą powierzchnię, a poszczególne warstwy połączyły się ze sobą, należy jednak uważać, żeby zbyt wiele masy nie wyciekło na boki
- sernik pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, po ostygnięciu zafoliować lub zamknąć wraz z formą w szczelnym pojemniku i schować na co najmniej 24 godziny do lodówki
- sernik po schłodzeniu pokroić na trójkąty, przechowywać w lodówce
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/12/sernik-gotowany-na-ciescie-miodowym.html