Wykonanie
Sernik z
jabłkami to sprawdzone połączenie smaków:
jabłek i
cynamonu, w towarzystwie aromatycznej masy twarogowej. Każda z warstw sernika zawiera
cynamon, więc jest to wypiek dla zagorzałych wielbicieli tej
przyprawy. Z racji, że jestem amatorką zarówno wszelkich serników, jak i jabłeczników, takie połączenia tych obu ciast w jednym bardzo przypadło mi do gustu.Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm .

Składniki:CIASTO KRUCHE130g
mąki pszennej70g
masła70g
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soliMASA
JABŁKOWA 380g startych
jabłek (3 średniej wielkości
jabłka)2-3 łyżki
cukru2 łyżki (25g)
masła2 łyżki (20g) budyniu
śmietankowego b/c w proszkusok wyciśnięty z 1/2
cytryny1 łyżeczka
cynamonuMASA SEROWA550g gęstego
twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego100g
cukru2
jajka1 i 1/2 łyżki budyniu
śmietankowego b/c w proszku1/2 łyżeczki
cynamonu
Wykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę przesiać z
cukrem i
cynamonem, dodać
sól, zimne
masło i
żółtka, składniki posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez 60 minut- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia tak, by wystawał poza obręcz- na dno formy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta- kruchy spód podpiec w 180 stopniach przez 20 minut- podpieczone ciasto ostudzić

MASA
JABŁKOWA- starte
jabłka przełożyć do rondelka, skropić
sokiem z cytryny, dodać
cukier i
masło, smażyć przez kilka minut, aż składniki połączą się, a sok lekko odparuje- do gorącej masy
jabłkowej dodać
cynamon i proszek budyniowy, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub niczym nie smarować (ja wybieram pierwszą opcję)- masę
jabłkową przełożyć na podpieczony spód, wyrównaćMASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej-
twaróg przełożyć do miski, dodać
cukier,
cynamon i proszek budyniowy, krótko zmiksować- do masy serowej dodawać pojedynczo
jajka, po każdym miksując tylko do połączenia sięskładników

- gotową masę
serową przełożyć na warstwę
jabłek, wyrównać- na wierzch równomiernie pokruszyć pozostałe ciasto- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec 60-70 minut lub do momentu ścięcia się sernika, zwłaszcza na środku- sernik może trochę urosnąć, jednak podczas stygnięcia powinien lekko opaść i wyrównać ewentualne nierówności powstałe podczas rośnięcia- sernik studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku- z ostudzonego sernika zdjąć obręcz tortownicy, sernik schłodzić przez całą noc w lodówce

Ilość ciasta w serniku jest niewielka, żeby nie przytłoczyć smaku całości, jeśli jednak jesteście fanami dużej ilości kruszonki, należy zwiększyć proporcje ciasta kruchego o połowę.Przy wyborze
jabłek do sernika kierujcie się ich smakiem, najlepiej wziąć takie, które będą miały lekko kwaskowaty, soczysty miąższ. Jeśli wykorzystacie bardziej słodką odmianę
owoców, konieczne może być zmniejszenie ilości
cukru dodanego do masy
jabłkowej.