Wykonanie
Sernik
dyniowy z
orzechami to aromatyczny, zaskakujący swym smakiem sernik upieczony z dodatkiem dyni, królowej jesieni.
Dynia w wypiekach bardzo dobrze komponuje się z
przyprawami korzennymi, wiec i tutaj znajdziecie odrobinę ich smaku w postaci
cynamonu, wyczuwalnego w każdej z warstw sernika - w kruchym spodzie,
masie serowej oraz warstwie orzechowej.
Orzechy włoskie w słodkiej polewie współgrają z korzennym aromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku.Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój sernik powstał w oparciu o purée z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie
pomarańczowe.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE65g
mąki pszennej35g
masła30g
cukru pudru1
żółtko1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
soliMASA SEROWA500g
twarogu trzykrotnie zmielonego250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)100g
cukru3
jajka1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki (30g)
mąki ziemniaczanejPOLEWA ORZECHOWA75g
orzechów włoskich50g
cukru60g
śmietanki słodkiej (30%)35g
masładuża szczypta
cynamonuWykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę przesiać, dodać
sól,
cukier puder,
cynamon oraz zimne
masło, składniki razem posiekać- dodać
żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy- ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach- po wyjęciu z piekarnika ostudzić
MASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej-
twaróg przełożyć do miski, dodać
cukier i
mąkę, zmiksować- do masy dodawać pojedynczo
jajka, po każdym krótko miksując, tylko do połączenia się składników- dodać purée z dyni,
cukier waniliowy oraz
cynamon, ponownie krótko zmiksować- masę
serową przełożyć na kruchy spód, wyrównać- sernik piec z parą
wodną (na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie z gorącą
wodą)- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75-85 minut lub do momentu ścięcia się sernika na środku
POLEWA ORZECHOWA-
orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki-
masło rozpuścić, dodać
cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż
cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje)- do sosu wlać
śmietankę, przez chwilę podgrzewać, aż połączy się ona z resztą składników- wsypać
orzechy oraz dodać dużą szczyptę
cynamonu, wszystko razem wymieszać tak, aby kawałki
orzechów pokryły się sosem- upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, polewę zdjętą z palnika natychmiast wyłożyć na wierzch sernika, lekko rozprowadzając ją po całej jego powierzchni- sernik ponownie wstawić na 5 minut do piekarnika, po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i tak studzić sernik- ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki
Sernik
dyniowy z
orzechami posmakuje nie tylko wielbicielom dyni (zwłaszcza, że purée z niej przygotowane nie jest zbyt wyczuwalne w smaku masy serowej), ale też amatorom
orzechów czy
cynamonu. Masę
serową najlepiej przygotować z
twarogu trzykrotnie zmielonego, zachowa wtedy zwartą konsystencję, typową dla ciężkich serników.A jeśli chcemy uzyskać ładny, równy i nie opadający sernik, Pieczmy go z parą
wodną w niskiej temperaturze, a po upieczeniu studźmy w uchylonym piekarniku.