ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE65g mąki pszennej35g masła30g cukru pudru1 żółtko1/2 łyżeczki cynamonuszczypta soliMASA SEROWA500g twarogu trzykrotnie zmielonego250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)100g cukru3 jajka1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanejPOLEWA ORZECHOWA75g orzechów włoskich50g cukru60g śmietanki słodkiej (30%)35g masładuża szczypta cynamonu
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać- dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno tortownicy- ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach- po wyjęciu z piekarnika ostudzić
MASA SEROWA- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę, zmiksować- do masy dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując, tylko do połączenia się składników- dodać purée z dyni, cukier waniliowy oraz cynamon, ponownie krótko zmiksować- masę serową przełożyć na kruchy spód, wyrównać- sernik piec z parą wodną (na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą)- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75-85 minut lub do momentu ścięcia się sernika na środku
POLEWA ORZECHOWA- orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki- masło rozpuścić, dodać cukier, podgrzewać krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje)- do sosu wlać śmietankę, przez chwilę podgrzewać, aż połączy się ona z resztą składników- wsypać orzechy oraz dodać dużą szczyptę cynamonu, wszystko razem wymieszać tak, aby kawałki orzechów pokryły się sosem- upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, polewę zdjętą z palnika natychmiast wyłożyć na wierzch sernika, lekko rozprowadzając ją po całej jego powierzchni- sernik ponownie wstawić na 5 minut do piekarnika, po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i tak studzić sernik- ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki
Sernik dyniowy z orzechami posmakuje nie tylko wielbicielom dyni (zwłaszcza, że purée z niej przygotowane nie jest zbyt wyczuwalne w smaku masy serowej), ale też amatorom orzechów czy cynamonu. Masę serową najlepiej przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, zachowa wtedy zwartą konsystencję, typową dla ciężkich serników.A jeśli chcemy uzyskać ładny, równy i nie opadający sernik, Pieczmy go z parą wodną w niskiej temperaturze, a po upieczeniu studźmy w uchylonym piekarniku.