Wykonanie
Składniki:*na spód- 1
żółtko- 65g
mąki pszennej- 30g
cukru- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
soli- 35g
masła*na masę
serową- 250g puree z dyni***- 500g
twarogu mielonego- 3
jajka- 100g
cukru- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 1/2 łyżeczki
cynamonu*na wierzch
orzechowy- 80g
orzechów włoskich- 50g
cukru- 35g
masła- 60ml
śmietany 30%- szczypta
cynamonuSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski, szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę i chłodzimy ok. 1 godz. w lodówce.2. Tortownicę o średnicy ok. 18cm smarujemy tłuszczem, dno wylepiamy
ciastem, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 min., w 180 stopniach, po wyciągnięciu z piekarnika studzimy.3.
Twaróg miksujemy z
cukrem i
mąką, stopniowo dodajemy
jajka, następnie puree z dyni,
cynamon, gładką masę wykładamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 70-80min., w 170 stopniach, aż środek nie będzie płynny.4.
Orzechy siekamy. Na patelni rozpuszczamy
masło z
cukrem, wlewamy
śmietanę, wsypujemy
cynamon,
orzechy i chwilę smażymy, aż masa lekko zgęstnieje. Całość wylewamy na wierzch sernika i ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 min. Po tym czasie sernik studzimy, następnie chowamy na kilka godzin do lodówki.***
Dynie na puree obieramy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną
oliwy i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż
dynia będzie miękka. Gotową miksujemy na gładką papkę, można włożyć do słoika i trzymać kilka dni w lodówce.Inspiracja:smakolykibereniki