Wykonanie
Sernik
krówkowy to propozycja dla wielbicieli słodkich, ciągnących
cukierków, jakimi są
krówki.
Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą
orzechy włoskie polane sosem
krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy
cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego wnętrze kusi pięknym, lekko
krówkowym kolorem.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy 18-21cm . Ja zrobiłam go w tej mniejszej, warto wtedy podnieść brzeg tortownicy papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia.
Składniki:CIASTO KRUCHE120g
mąki pszennej50g
masła2 łyżki
cukru pudruszczypta
soli1
żółtkoMASA SEROWA600g
twarogu sernikowego75g
masła3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej300g masy krówkowejPOLEWA50g
orzechów włoskich150g masy krówkowej2 łyżeczki
mlekaWykonanie:CIASTO KRUCHE-
mąkę przesiać, dodać posiekane
masło,
sól,
cukier i
żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce- spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć
ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięciaMASA SEROWA- składniki na masę
serową powinny
mieć temperaturę pokojową-
masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę
krówkową i zmiksować do połączenia się składników- do masy dodać
jajka, zmiksować, następnie dodawać partiami
twaróg, miksować do uzyskania gładkiej masy- na koniec dodać
mąkę i wymieszać z masą- masę przelać do tortownicy z podpieczonym
spodem (boki tortownicy wysmarowane tłuszczem lub wyłożone papierem do pieczenia), wyrównać- na spód piekarnika wstawić naczynie z
wodą, para
wodna pomoże sernikowi wyrosnąć równo i nie pękać- piec w 160-170 stopniach przez 80-90 minutPOLEWA- po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyjmując sernika, studzić go przy uchylonych drzwiczkach- wystudzony sernik udekorować:
orzechy włoskie posiekać drobno, wierzch sernika posmarować łyżką masy krówkowej, wysypać
orzechy i lekko docisnąć dłonią- resztę masy krówkowej rozpuścić w kąpieli
wodnej z 2 łyżeczkami
mleka, gorącą nabierać łyżeczką i polewać sernik z wierzchu tworząc nieregularne esy floresy- udekorowany sernik schłodzić w lodówce
Sernik
krówkowy wykonałam z
twarogu sernikowego z wiaderka, można wykorzystać
twaróg trzykrotnie mielony, wtedy konsystencja upieczonego sernika może być nieco inna.Zamiast gotowej masy krówkowej możemy wykorzystać
krówki, które rozpuścimy przed dodaniem do
twarogu. Sernik z zamierzenia jest mocno
krówkowy, jeśli dla nas taka ilość
słodyczy jest za duża, możemy zmniejszyć ilość dodanej do
twarogu masy krówkowej.
Orzechy włoskie dobrze komponują się ze smakiem sernika, a jeśli lubimy
orzechowy smak, możemy kupić masę
krówkową o smaku
orzechowym, wzbogaci ona nasz sernik nieco inną gamą smaków.