ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE120g mąki pszennej50g masła2 łyżki cukru pudruszczypta soli1 żółtkoMASA SEROWA600g twarogu sernikowego75g masła3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej300g masy krówkowejPOLEWA50g orzechów włoskich150g masy krówkowej2 łyżeczki mleka
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce- spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięciaMASA SEROWA- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników- do masy dodać jajka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg, miksować do uzyskania gładkiej masy- na koniec dodać mąkę i wymieszać z masą- masę przelać do tortownicy z podpieczonym spodem (boki tortownicy wysmarowane tłuszczem lub wyłożone papierem do pieczenia), wyrównać- na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą, para wodna pomoże sernikowi wyrosnąć równo i nie pękać- piec w 160-170 stopniach przez 80-90 minutPOLEWA- po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyjmując sernika, studzić go przy uchylonych drzwiczkach- wystudzony sernik udekorować: orzechy włoskie posiekać drobno, wierzch sernika posmarować łyżką masy krówkowej, wysypać orzechy i lekko docisnąć dłonią- resztę masy krówkowej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżeczkami mleka, gorącą nabierać łyżeczką i polewać sernik z wierzchu tworząc nieregularne esy floresy- udekorowany sernik schłodzić w lodówce
Sernik krówkowy wykonałam z twarogu sernikowego z wiaderka, można wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony, wtedy konsystencja upieczonego sernika może być nieco inna.Zamiast gotowej masy krówkowej możemy wykorzystać krówki, które rozpuścimy przed dodaniem do twarogu. Sernik z zamierzenia jest mocno krówkowy, jeśli dla nas taka ilość słodyczy jest za duża, możemy zmniejszyć ilość dodanej do twarogu masy krówkowej. Orzechy włoskie dobrze komponują się ze smakiem sernika, a jeśli lubimy orzechowy smak, możemy kupić masę krówkową o smaku orzechowym, wzbogaci ona nasz sernik nieco inną gamą smaków.