ßßß Cookit - przepis na Sernik krówkowy

Sernik krówkowy

nazwa

Wykonanie

Sernik krówkowy to propozycja dla wielbicieli słodkich, ciągnących cukierków, jakimi są krówki. Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego wnętrze kusi pięknym, lekko krówkowym kolorem.
Przepis jest do wykorzystania w tortownicy 18-21cm . Ja zrobiłam go w tej mniejszej, warto wtedy podnieść brzeg tortownicy papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia.
Składniki:
CIASTO KRUCHE
120g mąki pszennej
50g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
MASA SEROWA
600g twarogu sernikowego
75g masła
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g masy krówkowej
POLEWA
50g orzechów włoskich
150g masy krówkowej
2 łyżeczki mleka
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać posiekane masło, sól, cukier i żółtko, ze składników szybko zagnieść jednolite ciasto
- ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce
- spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut
- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników
- do masy dodać jajka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg, miksować do uzyskania gładkiej masy
- na koniec dodać mąkę i wymieszać z masą
- masę przelać do tortownicy z podpieczonym spodem (boki tortownicy wysmarowane tłuszczem lub wyłożone papierem do pieczenia), wyrównać
- na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą, para wodna pomoże sernikowi wyrosnąć równo i nie pękać
- piec w 160-170 stopniach przez 80-90 minut
POLEWA
- po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyjmując sernika, studzić go przy uchylonych drzwiczkach
- wystudzony sernik udekorować: orzechy włoskie posiekać drobno, wierzch sernika posmarować łyżką masy krówkowej, wysypać orzechy i lekko docisnąć dłonią
- resztę masy krówkowej rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżeczkami mleka, gorącą nabierać łyżeczką i polewać sernik z wierzchu tworząc nieregularne esy floresy
- udekorowany sernik schłodzić w lodówce
Sernik krówkowy wykonałam z twarogu sernikowego z wiaderka, można wykorzystać twaróg trzykrotnie mielony, wtedy konsystencja upieczonego sernika może być nieco inna.
Zamiast gotowej masy krówkowej możemy wykorzystać krówki, które rozpuścimy przed dodaniem do twarogu. Sernik z zamierzenia jest mocno krówkowy, jeśli dla nas taka ilość słodyczy jest za duża, możemy zmniejszyć ilość dodanej do twarogu masy krówkowej. Orzechy włoskie dobrze komponują się ze smakiem sernika, a jeśli lubimy orzechowy smak, możemy kupić masę krówkową o smaku orzechowym, wzbogaci ona nasz sernik nieco inną gamą smaków.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/03/sernik-krowkowy.html