Wykonanie
Świąteczny stół zaszczycił również sernik. Tym razem wybór padł na sernik
orzechowy,który zaczerpnięty jest z książki świąteczne ciasta.
Składniki:1 szklanka
mąki1/3 szklanki
cukru pudru10 dag
masła2
żółtka1/4 łyżeczki
soliWykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
masło, siekamy. Dodajemy
cukier puder,
sól i
żółtka. Ponownie siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Wkładamy na godzinkę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy. Wylepiamy spód tortownicy o średnicy 24 26 cm. Pieczemy 20 minut w 180°C.Masa serowa:1 kg
twarogu sernikowego1 szklanka
cukru pudru6
jajek1/3 szklanki
mąki pszennej + 1,5 łyżki1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej5 dag roztopionego
masła3/4 puszki masy krówkowejWykonanie:
Żółtka ucieramy z
cukrem. Miksując, miksując porcjami dodajemy
ser, roztopione i chłodne
masło,
cukier waniliowy oraz
mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy masę
krówkową, a do drugiej- 1,5 łyżki
mąki pszennej. Mieszamy.
Białka ubijamy z
solą na sztywno. Dzielimy na pół, dodajemy do mas
serowych, delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy na przemian po porcji mas
serowych. Pieczemyok. 70 minut w 170 °C. Po upieczeniu pozostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a
potem studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Dekorujemy polewą.Smacznego!