ßßß


Składniki:1 szklanka mąki1/3 szklanki cukru pudru10 dag masła2 żółtka1/4 łyżeczki soliWykonanie:Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy. Dodajemy cukier puder, sól i żółtka. Ponownie siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Wkładamy na godzinkę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy. Wylepiamy spód tortownicy o średnicy 24 26 cm. Pieczemy 20 minut w 180°C.Masa serowa:1 kg twarogu sernikowego1 szklanka cukru pudru6 jajek1/3 szklanki mąki pszennej + 1,5 łyżki1/3 szklanki mąki ziemniaczanej5 dag roztopionego masła3/4 puszki masy krówkowejWykonanie:Żółtka ucieramy z cukrem. Miksując, miksując porcjami dodajemy ser, roztopione i chłodne masło, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy masę krówkową, a do drugiej- 1,5 łyżki mąki pszennej. Mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywno. Dzielimy na pół, dodajemy do mas serowych, delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy na przemian po porcji mas serowych. Pieczemyok. 70 minut w 170 °C. Po upieczeniu pozostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a potem studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Dekorujemy polewą.Smacznego!