ßßß
Pyszne , delikatne babeczki z kruchego ciasta wypełnione migdałowym kremem i soczystymi owocami. Owoce można dowolnie zmieniać w zależności od pory roku.......Po raz pierwszy tartaletki te upiekłam dwa lata temu korzystając z przepisu , który znalazłam tutaj .Od tamtej pory chętnie powracam do tego przepisu , zmieniając jedynie owoce lub wielkość ciasta. Tartaletki zawsze się udają i smakują wyśmienicie .
Składniki: /6 szt/ciasto250 g mąki pszennej2 żółtka125 g masła50 g cukru pudruszczypta soliskórka cytrynowa/do smaku/nadzienie1 jajo70 g mąki migdałowej/ lub drobniutko zmielone migdały/60 g cukru pudru60 g masłapłatki migdałowe /do dekoracji/

Wykonanie:ciasto:-Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka .-Ucierać do połączenia się składników, dodać skórkę cytrynową.-Mąkę przesiać,wymieszać z solą i wsypać do utartej masy.-Wyrobić ciasto reką /jeśli wymaga dodać odrobinę wody/.-Uformować kulę,owinąć folią i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę.-Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i wylepić foremki do tartaletek.-Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.krem:-Dodać jajko i ucierać do całkowitego połączenia się składników.-Wsypać mąkę migdałową i starannie wymieszać.-Schłodzone babeczki napełnić przygotowanym kremem.-Na wierzchu ułożyć połówki winogron , posypać płatkami migdałowymi.-Tartaletki piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C.

