Wykonanie
Pyszne , delikatne babeczki z kruchego ciasta wypełnione
migdałowym kremem i soczystymi
owocami.
Owoce można dowolnie zmieniać w zależności od
pory roku.......Po raz pierwszy tartaletki te upiekłam dwa lata temu korzystając z przepisu , który znalazłam tutaj .Od tamtej
pory chętnie powracam do tego przepisu , zmieniając jedynie
owoce lub wielkość ciasta. Tartaletki zawsze się udają i smakują wyśmienicie .
Składniki: /6 szt/ciasto250 g
mąki pszennej2
żółtka125 g
masła50 g
cukru pudruszczypta
soliskórka cytrynowa/do smaku/nadzienie1
jajo70 g
mąki migdałowej/ lub drobniutko zmielone migdały/60 g
cukru pudru60 g
masłapłatki migdałowe /do dekoracji/
Wykonanie:ciasto:-
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka .-Ucierać do połączenia się składników, dodać
skórkę cytrynową.-
Mąkę przesiać,wymieszać z
solą i wsypać do utartej masy.-Wyrobić ciasto reką /jeśli wymaga dodać odrobinę wody/.-Uformować kulę,owinąć folią i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę.-Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i wylepić foremki do tartaletek.-Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.krem:-Dodać
jajko i ucierać do całkowitego połączenia się składników.-Wsypać
mąkę migdałową i starannie wymieszać.-Schłodzone babeczki napełnić przygotowanym kremem.-Na wierzchu ułożyć połówki
winogron , posypać
płatkami migdałowymi.-Tartaletki piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C.