ßßß
Składniki na dwie formy o wymiarach 35 x 11 cm250 g mąki pszennej tortowej50 g cukru pudru200 g masła2 żółtkaszczypta soliDodatkowo:1 puszka masy krówkowej kajmak (użyłam Helio)garść prażonych orzeszków ziemnych do ozdobykilka płatków migdałowych do ozdobyWykonanie:Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtka, szczyptę soli, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy do foremek. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 180 st. CCiasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut lub do czasu aż się ładnie zarumieni. Mazurkowe spody odstawiamy do przestygnięcia.Na upieczone kruche spody rozkładamy masę kajmakowa. Zdobimy wedle uznania orzechami i płatkami migdałowymi.Smacznego!