Wykonanie
Prosty i szybki mazurek last minute! Połączenie kruchego ciast i kajmaku zawsze się sprawdza
Składniki na dwie formy o wymiarach 35 x 11 cm250 g
mąki pszennej tortowej50 g
cukru pudru200 g
masła2
żółtkaszczypta
soliDodatkowo:1 puszka masy krówkowej kajmak (użyłam Helio)garść prażonych
orzeszków ziemnych do ozdobykilka
płatków migdałowych do ozdobyWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy
żółtka, szczyptę
soli,
cukier puder i pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy do foremek. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 180 st. CCiasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut lub do czasu aż się ładnie zarumieni. Mazurkowe
spody odstawiamy do przestygnięcia.Na upieczone kruche
spody rozkładamy masę kajmakowa. Zdobimy wedle uznania
orzechami i
płatkami migdałowymi.Smacznego!