ßßß Cookit - przepis na Piernik z marchwi

Piernik z marchwi

nazwa

Wykonanie

Klimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi.
Jest to piernik, który nie zawiera miodu, ale dodatek korzennych przypraw sprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy.
Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach 260x110x75.
Składniki:
40 dag marchwi
50 dag mąki tortowej
25 dag cukru
2 łyżki rozpuszczonej margaryny
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
Wykonanie:
- marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram na tej, na której ściera się ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki)
- z 5dag cukru i 1/4-1/2 szklanki zimnej wody przygotować karmel, pozostawić do ostudzenia
- margarynę rozpuścić i przestudzić
Jak przygotować karmel?
Cukier wsypujemy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu, aż przybierze brązowy kolor, im dłużej będziemy go rumienić, tym ciemniejszy będzie karmel. Zdejmujemy go z ognia i wlewamy zimną wodę, karmel momentalnie zacznie twardnieć, ale nie przejmujemy się tym i z powrotem wstawiamy rondelek na palnik, żeby cukier mógł się ponownie rozpuścić. Gdy to nastąpi, zdejmujemy karmel i studzimy.
- do utartej miazgi marchewkowej dodać przesianą mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawami
- żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z 20dag cukru na puszystą masę
- do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera)
- z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać
- ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut, można delikatnie sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, będzie ono w środku lekko wilgotne
- po 30 minutach wyjąć z blachy i studzić na kratce lub papierze, przekładając co jakiś czas z boku na bok
Piernik z marchwią jest ciężki i wilgotny, ma piękny marchewkowy kolor (choć barwa uzależniona jest też od tego, jak ciemny karmel przygotujemy), lekko korzenny i marchewkowy smak i obok tradycyjnego piernika śmiało możemy przygotować go na nasz świąteczny stół.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/11/piernik-z-marchwi.html