Wykonanie
Ciasto
marchewkowe, ale
marchewka jest ledwie wyczuwalna.Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu.Składniki-1/2 kg
marchewki-3 szklanki
mąki-2 szklanki
cukru-kostka
margaryny-3
jajka-2 łyżeczki
sody oczyszczonej-5 łyżek
wody-szczypta
soliSzklankę
cukru karmelizujemy, dodajemy
wodę i studzimy.
Obraną
marchewkę tarkujemy na średnich oczkach.
Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę.
Pozostały
cukier,
żółtka i
margarynę ucieramy.Dodajemy szklankę
mąki i
sodę i miksujemy.
Dodajemy karmel i pozostałą
mąkę i miksujemy.
Dodajemy
marchew i miksujemy.
Dodajemy pianę z
białek i mieszamy łyżką.
Przekładamy do natłuszczonej i posypanej
bułką tartą formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Ciasto jest upieczone.
Wyjmujemy z formy i gotowe.
Smacznego!