Wykonanie
Dziś "Dzień Dziecka" w mojej kuchni czyli nic zdrowego, bo jak długo można jeść zdrowo ? Stripsy niczym z KFC z domowymi frytkami i
sosem czosnkowym - nie pytajcie ile to ma kalorii bo zapewne z 50 milionów :) ale tego smaku nie da się porównać z niczym innym :)Składniki (4-5 osób) :1 kg
filetu z kurczaka (lub samych polędwiczek z czym raczej będzie problem)2 szklanki
mąki pszennej2
jajka150-200 ml
mlekapapryka ostrapapryka słodkaczosnek granulowany
chillicurrysólpieprz2 łyżki
oliwy z oliwek (opcjonalnie)
oliwa do smażeniaPrzygotowanie :Filet oczyszczam z błonek i kroję w ok 1 cm paski, jeśli końcówki wyjdą grubsze można nieco rozbić tłuczkiem. Marynuję przez min 30 minut w marynacie z :4 łyżek
oliwy z oliwek1 czubatej łyżeczki
chilli (
pieprz cayenne)2 łyżeczek
papryki słodkiej1 płaskiej łyżeczki
czosnku granulowanego1 łyżeczki
curryodrobinie
soli i
pieprzuW
między czasie zaczynam podgrzewać
oliwę i przygotowuję ciasto z :150 gr
mąki pszennej2
jajek1 czubatej łyżeczki
chilli150-200 ml
mlekaodrobinie
soli do smakuWszystkie te składniki mieszam wlewając
mleka po trochu i tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany.W osobnym pojemniku przygotowuję
mąkę do panierowania.Gdy
oliwa już dobrze rozgrzana to biorę po kawałku
kurczaka, zanurzam w cieście, obtaczam w
mące i ostrożnie wrzucam do garnka z
oliwą. Smażę na złoty kolor z obu stron.Przepisu na domowe frytki chyba nie muszę podawać natomiast odsyłam po przepis na nasz ulubiony i jedyny w swoim rodzaju
sos czosnkowy.Ps. :Do smażenia stripsów nie polecam frytkownicy ponieważ ciasto może przywrzeć do koszyczka i pojawi się problem z wyciągnięciem, najlepszy jest garnek i głęboki
olej.
Dla młodego marynata była z dużo łagodniejszego
pieprzu cytrynowego.