Wykonanie
Przepis, który wam prezentuje nie należy do mnie... Nie pamiętam nawet skąd go mam- od dawna znajduje się w moim przepiśniku:) Dzisiaj postanowiłam do wypróbować. A oto moje dzieło:)
SKŁADNIKI PODSTAWOWE:1
filet z kurczakamąka (do panierki)CIASTO:130g
mąki pszennej1
jajko150ml
mleka1 czubata łyżeczka
chili pieprz cayenneszczypta
pieprzuszczypta
soliMARYNATA:1 czubata łyżeczka
chili pieprz cayenne2 łyżeczki
papryki mielonej słodkiej1-2 łyżeczki
przyprawy pikantne skrzydełka1 czubata łyżeczka
czosnku granulowanego1 czubata łyżeczka granulowanego
curryszczypta
pieprzu świeżo zmielonegoszczypta
soli4 łyżki
oliwyPrzygotowanie
Filet z kurczaka myję, osuszam i kroję w plasterki, rozbijam tłuczkiem na małe kotlecik. Polewam 3 łyżkami
oliwy z oliwek.
Przyprawy mieszam w miseczce (
chili pieprz cayenne,
papryka mielona słodka,
czosnek,
curry,
sól,
pieprz,
przyprawa ‚pikantne skrzydełka’).
Mięso obtaczam w marynacie i odstawiam na 20 minut do lodówki.Przygotowuje ciasto. Wrzucam do miseczki:
jajko,
mąkę,
mleko, szczyptę
soli, szczyptę
pieprzu czarnego,
chili pieprz cayenne i całość mieszam do uzyskania jednolitego ciasta.Piersi zanurzam w cieście, a następnie w obtaczam w
mące.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekarnik wykładam papierem do pieczenia i układam stripsy. Piekę, aż uzyskają złoto- brązowy kolor.Podaje z frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!