Wykonanie


Rolada z
ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie.Składniki :opakowanie
ciasta francuskiego (xxl)35 dag
filetu z kurczaka (połówka dużej piersi)ok 30 dag
brokułumała puszka
kukurydzy10 dag
startego sera żółtego
przyprawa do kurczaka (pikantna)
oliwa1
jajkosezamopcjonalnie
oreganoPrzygotowanie :Ciasto wyciągam z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej,
brokuł kroję na różyczki i gotuję al dente zatrzymując smak i kolor przelewając go zimną
wodą zaraz po cedzeniu. Filet kroję w 1 cm kosteczkę i marynuję ok 30 minut w
przyprawie do
kurczaka i 2-3 łyżkach
oliwy po czym obsmażam dość szybko na patelni.A teraz sposób 1:Rozwijam ciasto i rozsypuję na nim
kurczaka zostawiając marginesy, na
kurczaku układam cienko pocięte różyczki
brokułu, z kolei na
brokule sypię
kukurydzę i
starty ser i przyprawiam odrobiną
oregano. Pozostawione "marginesy" smaruję rozbełtanym
jajkiem i całość zręcznie zwijam w roladę od razu sklejając boki. Roladę zwijam na ciasno i tak aby łączenie było u dołu.Sposób 2 :Rozwijam ciasto, wyznaczam na 3 podłużne równe części i na środkowej części względnie grubo układam kosteczki
kurczaka, na nim
brokuł i
kukurydzę. Całość obsypuję
serem i odrobiną
oregano.
Ramkę dookoła smaruję rozbełtanym
jajkiem i farsz nakrywam wpierw jedną stroną ciasta póżniej drugą stroną dobrze sklejając końcówki.Całą roladę smaruję rozbełtanym
jajkiem i obsypuję wedle uznania
sezamem.Zapiekam ok 20 minut w 200 oC.Pychotka :D


Sposób 1 :



Wideoprzepis :Sposób 2 :

