Wykonanie
Pieczeń z
karkówki tym razem w sosie warzywnym to kolejna odsłona jednego z moich ulubionych mięsiw, podchodząc jednocześnie do niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze aby była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;)Składniki :
karkówka wieprzowa (ok 2kg)
marchewkorzeń pietruszkicebula3-4 ząbki
czosnku2
ziemniakiprzyprawa do
karkówki lub (jak u mnie)
papryka słodka,
papryka ostra,
majeranek,
kolendra,
rozmaryn,
pieprz czarny,
chili,
zioła prowansalskieoliwa50g
masłapół szklanki
wodyPrzygotowanie :Oczyszczoną
karkówkę nakłuwam cienkim nożem, w każde nakłucie wkładam piórka
czosnku następnie cały karczek obwiązuję sznurkiem na tyle mocno że czuć że
mięso "twardnieje"w ręku i wkładam go do woreczka do pieczenia.Marynatę tworzę z połączenia przypraw w proszku średnio po ok pół łyżeczki z każdej i 6 łyżek
oliwy czym z kolei maceruję całą
karkówkę w woreczku. Zostawiam ją przynajmniej na ok 2h.W
między czasie oczyszczam i kroję warzywa w nie za małe kawałki i wszystkie razem z
masłem i
wodą dodaję do woreczka z
karkówką. Zawiązuję i na formie do zapiekania piekę w 170-180oC przez ok 2,5h. Po ok 2h wyciągam formę, zręcznie pozbywam się foli i jeszcze na ok 30 minut wkładam do pieca.Po upieczeniu
karkówkę kładę na desce i przyciskam drugą, ma to na celu utrzymanie zbitej formy ułatwiającej krojenie w plastry.Pozostałe warzywa z powstałym
sokiem przelewam do garnka i na piecu zamieniam blenderem w gotowy sos chwilkę gotując. Ps.: Te 2
ziemniaki w
śród warzyw powinny idealnie zagęścić sos bez użycia dodatkowej
mąki.