Wykonanie
Kolejna propozycja na dodatek do obiadu, żeby nie było ciągle tak samo. Jeśli chodzi o
ziemniaki, to na swój sposób uparłam się na nie. Jadamy je dość często i stąd tyle wariacji na ich temat. Ta jest szczególnie udana i prosta. Z podanych składników wyjdzie ok 3 łyżki
przyprawy, którą można spokojnie przechowywać w suchym miejscu dosyć długo. Ile dokładnie? Nie wiem, zużywam ją bardzo szybko. ale myślę, że można tyle, ile wskazuje na to najkrótszy termin przydatności do spożycia podany przez producenta na opakowaniu składników.
Składniki:1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka
czosnku suszonego1 łyżeczka
papryki słodkiej suszonej1 łyżeczka
kopru suszonego1/2 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki suszonych ziaren
kolendry1/2 łyżeczki cząbru1/3 łyżeczki
pieprzu czarnego1/4 łyżeczki suszonej
chiliwodaoliwaPrzygotowanie:
Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia z dużym dnem (np. wysokiej patelni). Zalać
wodą na wysokość 1/3
ziemniaków (nie naczynia), przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć palnik do minimum, gotować ok 10-15 minut, w zależności od wielkości
ziemniaków (większe dłużej).Wymieszać dokładnie wszystkie
przyprawy razem z
solą.Odlać
wodę od
ziemniaków, delikatnie przesuszyć je na małym ogniu. Suche, skropić
oliwą i zamieszać w naczyniu tak, aby każdy
ziemniak był obtoczony w
oliwie.Posypać
przyprawą i wymieszać jeszcze raz, powinna się równo "przykleić".Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. Pod koniec pieczenia można sprawdzić wykałaczką, czy
ziemniaki są miękkie i jeśli to koniecznie, wydłużyć czas pieczenia.Smacznego :)