ßßß Cookit - przepis na • ziemniaki

• ziemniaki

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na dodatek do obiadu, żeby nie było ciągle tak samo. Jeśli chodzi o ziemniaki, to na swój sposób uparłam się na nie. Jadamy je dość często i stąd tyle wariacji na ich temat. Ta jest szczególnie udana i prosta. Z podanych składników wyjdzie ok 3 łyżki przyprawy, którą można spokojnie przechowywać w suchym miejscu dosyć długo. Ile dokładnie? Nie wiem, zużywam ją bardzo szybko. ale myślę, że można tyle, ile wskazuje na to najkrótszy termin przydatności do spożycia podany przez producenta na opakowaniu składników.
Składniki:
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka czosnku suszonego
1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej
1 łyżeczka kopru suszonego
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki suszonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki cząbru
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki suszonej chili
woda
oliwa
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia z dużym dnem (np. wysokiej patelni). Zalać wodą na wysokość 1/3 ziemniaków (nie naczynia), przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć palnik do minimum, gotować ok 10-15 minut, w zależności od wielkości ziemniaków (większe dłużej).
Wymieszać dokładnie wszystkie przyprawy razem z solą.
Odlać wodę od ziemniaków, delikatnie przesuszyć je na małym ogniu. Suche, skropić oliwą i zamieszać w naczyniu tak, aby każdy ziemniak był obtoczony w oliwie.
Posypać przyprawą i wymieszać jeszcze raz, powinna się równo "przykleić".
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. Pod koniec pieczenia można sprawdzić wykałaczką, czy ziemniaki są miękkie i jeśli to koniecznie, wydłużyć czas pieczenia.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/07/kolejna-propozycja-na-dodatek-do-obiadu.html