ßßß
Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pulpety w sosie koperkowym
Składniki
Marchew
Pietruszka
Seler
Mięso mielone wieprzowe
Bułka
Cebula
Jajko
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Imbir
Koperek
Wywar
Soda oczyszczona
Śmietana
Mąka
Wykonanie
Dzisiaj przepis na pulpety w sosie
koperkowym
gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z
kaszą
lub
ziemniakami
.Składniki:1
marchew
1
pietruszka
1 mały
seler
1 kg
mięsa mielonego wieprzowego
1 sucha
bułka
1
cebula
2
jajka
liść laurowy
2
ziela angielskie
sól
pieprz
szczypta
imbiru
sos
koperkowy
:pęczek
koperku
3 szklanki
wywaru
spod
pulpetów1 mała
śmietana
2 łyżeczki
mąki
sól
pieprz
Wykonanie:Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać
wodą
. Dodać
liść laurowy
,
ziele angielskie
, doprawić
solą
i
pieprzem
i gotować przez co najmniej 30 minut aż warzywa zmiękną.
Bułkę
zamoczyć w wodzie i zostawić aż zmięknie.
Cebulę
bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoty kolor na
oleju
.
Mięso
włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną
bułkę
,
cebulę
,
jajka
i doprawić
solą
i
pieprzem
.
Mięso
dokładnie wymieszać. Z
mięsa
ulepić kulki.Z
wywaru
wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki z
mięsa
wrzucać w niedużych partiach do gorącego
wywaru
i gotować przez 15 minut.Przygotować sos:
Wywar
zagotować, dodać posiekany
koperek
i gotować przez chwilę.
Śmietanę
wymieszać z
mąką
i dodać do
bulionu
. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić
solą
i
pieprzem
.W razie potrzeby żeby zagęścić sos można dodać odrobinę
mąki
.6. Pulpety wrzucić do sosu i podgrzać.
Źródło:
http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/pulpety-w-sosie-koperkowym.html
Przepisy powiązane
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka
Składniki powiązane (0)