ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami.
Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 sucha bułka
1 cebula
2 jajka
liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz
szczypta imbiru
sos koperkowy:
pęczek koperku
3 szklanki wywaru spod pulpetów
1 mała śmietana
2 łyżeczki mąki
sól
pieprz
Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem i gotować przez co najmniej 30 minut aż warzywa zmiękną.
Bułkę zamoczyć w wodzie i zostawić aż zmięknie. Cebulę bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoty kolor na oleju.
Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, jajka i doprawić solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki.
Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki z mięsa wrzucać w niedużych partiach do gorącego wywaru i gotować przez 15 minut.
Przygotować sos:
Wywar zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę.
Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić solą i pieprzem.
W razie potrzeby żeby zagęścić sos można dodać odrobinę mąki.
6. Pulpety wrzucić do sosu i podgrzać.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/11/pulpety-w-sosie-koperkowym.html