Wykonanie
Prosta w wykonaniu i lekka zupa jarzynowa z klopsikami. Zupa ta jest świetna na upalne dni oraz gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.Składniki:Zupa:
mięso lub kość do ugotowania
wywaru1
cebula1
marchewka1
pietruszka½
selera1 pęczek
koperku1
liść laurowyziele angielskie½ łyżeczki
kozieradkilubczyk½ łyżeczki
imbiru½ łyżeczki
kurkumysólpieprzKlopsiki:½ kg
mielonego mięsa z indyka1 sucha
bułka1
jajko1 - 2 łyżeczki liści
kolendrysólpieprzWykonanie:1. Przygotować
wywar:Jeśli mamy
mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą
wodę (około 2,5l), jeśli natomiast mamy kość lub
mięso z kością to zalewamy je 2,5l
wody i doprowadzamy do wrzenia.Gdy
woda zacznie wrzeć dodać
ziele angielskie,
liść laurowy,
kozieradkę i
cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy
mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie.Odcedzić
wywar od mięsa/kości i przypraw.2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać je do
wywaru, zagotować.3.
Koperek posiekać i gdy
wywar zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min.4. Przygotować klopsiki:
Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy
mięso można ją zmielić.Do
mięsa dodać
bułkę,
jajko i
przyprawy, doprawić
solą i
pieprzem, wyrobić
mięso jak na kotlety mielone.Z
mięsa uformaować niewielkie kulki.Gotować po kilka klopsików w zupie przez około 15 - 20 minut w zależności od wielkości klopsików. klopsiki odcedzić.5. Klopsiki podawać z zupą lub osobno.