ßßß Cookit - przepis na Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka

Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka

nazwa

Wykonanie

Prosta w wykonaniu i lekka zupa jarzynowa z klopsikami. Zupa ta jest świetna na upalne dni oraz gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Składniki:
Zupa:
mięso lub kość do ugotowania wywaru
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
½ selera
1 pęczek koperku
1 liść laurowy
ziele angielskie
½ łyżeczki kozieradki
lubczyk
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
Klopsiki:
½ kg mielonego mięsa z indyka
1 sucha bułka
1 jajko
1 - 2 łyżeczki liści kolendry
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Przygotować wywar:
Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę (około 2,5l), jeśli natomiast mamy kość lub mięso z kością to zalewamy je 2,5l wody i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy woda zacznie wrzeć dodać ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.
Gotować co najmniej 40 minut. Jeśli wykorzystujemy mięso to możemy gotować dłużej aż zmięknie.
Odcedzić wywar od mięsa/kości i przypraw.
2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać je do wywaru, zagotować.
3. Koperek posiekać i gdy wywar zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min.
4. Przygotować klopsiki:
Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić.
Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso jak na kotlety mielone.
Z mięsa uformaować niewielkie kulki.
Gotować po kilka klopsików w zupie przez około 15 - 20 minut w zależności od wielkości klopsików. klopsiki odcedzić.
5. Klopsiki podawać z zupą lub osobno.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/06/zupa-jarzynowa-z-klopsikami-z-indyka.html