ßßß Cookit - przepis na Risotto z dynią, soczewicą i porem

Risotto z dynią, soczewicą i porem

nazwa

Wykonanie

Zapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy.
Składniki:
1,5 szkl. ryżu do risotto
400g dyni obranej
ok 1 litr bulionu warzywnego
0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy
2 pory, tylko biała część
oliwa
curry, sól, pieprz
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić pieprzem i ewentualnie solą i podawać.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2015/01/risotto-z-dynia-soczewica-i-porem.html