Wykonanie
Zapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto
dyniowe z dodatkiem
pora i
soczewicy.Składniki:1,5 szkl.
ryżu do risotto400g dyni obranejok 1 litr
bulionu warzywnego0,5 szkl. czerwonej lub
żółtej soczewicy2
pory, tylko biała część
oliwacurry,
sól,
pieprzWykonanie:
Dynię pokroić w kostkę,
pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać
ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać
dynię i
soczewicę, posypać
curry, zalać częścią
bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały
bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli
ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić
pieprzem i ewentualnie
solą i podawać.