Wykonanie
Warto
mieć w domu słoiki z bazą na zupę. Ułatwia to przygotowanie obiadu. Mój mąż ma bzika na punkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego
kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny
przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;)Składniki;2 kg
ogórków,2 l
wody,2 łyżki grubej
soli,Do każdego słoika;gałązka
koperku,3 ziasenka
ziela angielskiego,
listek laurowy,kawłek
cgrzanu /ok 2 cm/Wykonanie;Wymyte
ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub w robocie kuchennym. Wkładamy do słoików, dodając do każdego
koperek,
zioła i
chrzan..
Wodę gotujemy z
solą. Zalewamy słoiki. Zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zawrzenia
wody.