ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Kiedy sezon ogórkowy zaczyna się na dobre, nie może zabraknąć małosolnych - świetnego dodatku do drugiego dania lub po prostu do chrupania :)
Składniki na jeden słoik:
ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
kawałek oczyszczonego korzenia chrzanu
łodyga kopru ogrodowego
kilka ziaren ziela angielskiego - można pominąć
liść laurowy - można pominąć
1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennej
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy wodę i dodajemy sól. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Myjemy ogórki, odcinamy końce. Do słoika (lub glinianego naczynia) wkładamy obrane ząbki czosnku, (ewentualnie) liść laurowy i ziele angielskie, korzeń chrzanu i ciasno układamy ogórki. Na koniec wtykamy gałązkę kopru. Zalewamy chłodną zalewą, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce przynajmniej na 24-48 godzin.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/06/ogorki-maosolne.html