Wykonanie
Karnawał to czas słodkości. Dzisiaj zapraszamy na chrusty...pyszne, chrupiące. Smacznego;)Składniki;50 dkg
mąki,4
żółtka,8 dkg
masła,1 szklanka
śmietany,szczypta
proszku do pieczenia,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania,Wykonanie;Na stolnicę przesiać
mąkę,
sól, dodać
żółtka oraz
śmietanę i
masło. Szybko zagnieść ciasto.Wybić je chwilę tłuczkiem i schłodzić w lodówce.Gdyby ciasto wyszło za luźne , to dosypać niewielką ilość
mąki. Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować i pociąć na cienkie paski. W każdym zrobić nacięcie i formować
faworki. Rozgrzać
olej i partiami smażyć
faworki na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać
cukrem pudrem;)